Ο Roubini αποδομεί τους BRICS: Δεν μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο – Το νέο νόμισμά τους δεν φτάνει για να φέρει ανάπτυξη

H ιδέα ότι οι χώρες BRICS θα δημιουργήσουν μια νέα παγκόσμια τάξη είναι λανθασμένη, αναφέρει ο οικονομολόγος Nouriel Roubini
Ενώ η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τη Δύση στην παγκόσμια σκηνή, μην περιμένετε να δημιουργήσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αναφέρει ο οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Οι λεγόμενες χώρες BRICS χαίρουν μεγάλης δημοσιότητας, αλλά έχουν ανόμοια πολιτικά συστήματα και οικονομίες, είπε στον δημοσιογράφο Mikhail Zygar σε πρόσφατη συνέντευξη στο YouTube.
«Η ιδέα ότι οι BRICS πρόκειται να κατακτήσουν τον κόσμο αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σωστή», είπε ο Roubini.
Εκτός από την Ινδία, κάθε μέλος βιώνει τώρα υποτονική ανάπτυξη, προσέθεσε.
Αυτό συμβαίνει διότι η οικονομία της Ρωσίας επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο από τον πόλεμο της χώρας στην Ουκρανία, ενώ η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά την πανδημία έχει οδηγήσει σε απογοητευτική οικονομική δραστηριότητα.
Επεσήμανε δε πως οι BRICS αποτελούνται από τρεις δημοκρατίες και δύο απολυταρχικές κυβερνητικές δομές που δεν συνδυάζονται καλά μεταξύ τους.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια συνοριακή διαμάχη.
«Ο οργανισμός των BRICS έχει πολύ διαφορετικές χώρες: οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και γεωπολιτικά», είπε ο Roubini.
«Και μόνο μια οικονομία από αυτές αναπτύσσεται πολύ έντονα, η Ινδία.
Τα υπόλοιπα είναι μέτρια».
Επισημαίνεται πως τα BRICS παρουσιάζονται ως μια εναλλακτική στη δομή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κοινότητας που κυριαρχείται από τη Δύση καθώς κάποτε ήταν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου.
Πέρυσι, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Puti είπε ότι ο όμιλος BRICS επεξεργαζόταν τη δημιουργία ενός αντιπάλου του δολαρίου, αν και ένας κορυφαίος Ινδός αξιωματούχος είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο στον ορίζοντα.
Ωστόσο, μεμονωμένα μέλη καταβάλλουν ξεχωριστές προσπάθειες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ.
Η Κίνα, για παράδειγμα, προσπάθησε επιθετικά να διεθνοποιήσει το γιουάν, ενώ η Βραζιλία επιδιώκει μια νομισματική ένωση με την Αργεντινή.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δολάριο, ο Rubini είπε ότι οι δυτικές προσπάθειες για τη συμμετοχή του αναπτυσσόμενου κόσμου μέσω ουσιαστικών επενδύσεων θα συμβάλουν στη διασφάλιση του μέλλοντός του.
Εν τω μεταξύ, ένα αντίπαλο νόμισμα μπορεί να παρέχει προστασία στις δυτικές κυρώσεις, αλλά από μόνο του δεν επαρκεί για την ανάπτυξη, πρόσθεσε.
«Η δημιουργία ενός εναλλακτικού νομισματικού καθεστώτος δεν συνεπάγεται οικονομική επιτυχία», κατέληξε ο οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.