Σε οικονομικό vertigo η Γερμανία μετά τη διακοπή της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία – Ακολουθεί η Ευρώπη

Διαρκώς επιδεινούμενα εμφανίζονται τα γερμανικά μακροοικονομικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δεδομένης της ισχυρής αλληλεξάρτησης Βερολίνου – Μόσχας…
Και, φυσικά, όταν ασθενεί η ευρωπαϊκή ατμομηχανή, οι υπόλοιποι σταδιακά αναπόφευκτα εισέρχονται στο οικονομικό νεκροκρέβατο…
Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το Βερολίνο, τον Μάιο οι εξαγωγές της Γερμανίας στη Ρωσία ήταν 34,4% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.
Τον Ιανουάριο-Μάιο, οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 42,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Ταυτόχρονα, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να μειώνεται σταθερά: σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο δείκτης εξαγωγών Μαΐου μειώθηκε κατά 7,4% και οι εισαγωγές κατά 17,3%.
Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα της ακλόνητης αποφασιστικότητας του Βερολίνου να διακόψει τη συνεργασία με τη Μόσχα είναι κάπως γκρίζα…
Οικονομολόγοι και ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η Γερμανία έχει εισέλθει σε μια περίοδο στασιμότητας που θα είναι μακρά.
Η μεταποίηση κατέγραψε την ταχύτερη συρρίκνωση τα τελευταία τρία χρόνια, με πτώση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών.
Ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δήλωσε ευθαρσώς ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση και η Γερμανία είναι «μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη της οποίας τα επίπεδα παραγωγής είναι και πάλι κάτω από τα προ κορωνοϊού επίπεδα» – και δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης.
Επιπλέον, πέρυσι καταγράφηκε ρεκόρ εκροής κεφαλαίων από τη Γερμανία ύψους 125 δισ. ευρώ (132 δισ. δολάρια).
Για να έχετε την πλήρη εικόνα, αξίζει να αναφερθεί ότι το α’ εξάμηνο η χώρα αύξησε κατακόρυφα τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, μετατρεπόμενη από εξαγωγέας σε εισαγωγέα.
Σύμφωνα με την Bild, οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό κάλυψαν το 43% των εθνικών αναγκών.
Στο παρελθόν, είχε προβλεφθεί πως η Γερμανία θα κατέρρεε μετά τη διακοπή της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Η χώρα πέρασε σχετικά ήρεμα τον χειμώνα.
Η οικονομία προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες.
Η Bundesbank βελτίωσε ακόμη και τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ.
Εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, αντί για το αναμενόμενο 0,5%.
Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται μάλιστα να σημειώσει ελαφρά επέκταση.

Δύσκολο προσχέδιο προϋπολογισμού

Στο μεταξύ, ένα ακόμη δύσκολο προσχέδιο προϋπολογισμού περνά σήμερα για έγκριση από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο με στόχο να κατατεθεί προσεχώς στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου συνήθως επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις, με την τελική ψηφοφορία να αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Τα σχέδια του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Christian Lindner αντικατοπτρίζονται σε κάθε περίπτωση στους αριθμούς: το προσχέδιο περιλαμβάνει περίπου 445 δισεκατομμύρια για κρατικές δαπάνες, ενώ το νέο χρέος στόχος είναι να μην ξεπεράσει τα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βασική και διακηρυγμένη με κάθε τρόπο εδώ και καιρό προτεραιότητα του Christian Lindner είναι η επαναφορά της τήρησης του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, με άλλα λόγια του χρυσού κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που θέτει φραγμό στη διαρκή δημιουργία νέων χρεών, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε ανασταλεί για δημοσιονομικούς λόγους.

Το AfD

Η αισιόδοξη άποψη για το μέλλον της Γερμανίας, που υποτίθεται πως απελευθερώθηκε με επιτυχία από την ασφυκτική αγκαλιά της Μόσχας, παρεμποδίζεται από ειδήσεις που αφορούν την πολιτική σφαίρα.
Το μη συστημικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που αυξάνει ραγδαία τη δημοτικότητά του και έχει ήδη σημειώσει την πρώτη του νίκη στις τοπικές εκλογές, μπήκε ξανά στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών ΜΜΕ.
Γερμανοί αξιωματούχοι νόμου εκφράζουν επίσης ανησυχία για ταραχές όπως αυτές οι οποίες ξέσπασαν στη Γαλλία.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτοι είναι οι λόγοι για αυτήν την κατάσταση: αφενός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, «διαπιστώνεται αυξανόμενη απόρριψη της δημοκρατίας, του κράτους και της κρατικής εξουσίας» στην κοινωνία και, αφετέρου, «διατίθενται μόνο τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης σε έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων, δηλαδή η φτώχεια μεγαλώνει».
Ωστόσο, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι τώρα η Γερμανία, και πίσω από αυτήν ολόκληρη η ΕΕ, βρίσκονται ενώπιον μιας καταστροφικής κατάρρευσης.
Κατά μία έννοια, η Ευρώπη ίσως αντιμετωπίζει ένα ακόμη χειρότερο μέλλον από ό,τι μπορούν να φανταστούν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Αλλά τόσο μεγάλα ανεπτυγμένα και πλούσια συστήματα έχουν ένα εκπληκτικό περιθώριο ασφάλειας.
Αρκεί να θυμηθούμε το παράδειγμα του Euromaidan: το 2014 ήταν γεμάτο προβλέψεις για την ταχεία κατάρρευση της Ουκρανίας λόγω της ρήξης με τη Ρωσία.
Αλλά, ούτως ή άλλως, ήταν μια χώρα που είχε υποβαθμιστεί πολύ κατά τη μετασοβιετική περίοδο.
Η Γερμανία (και συνολικά η Δυτική Ευρώπη ) βρίσκεται σε τάξη μεγέθους σε καλύτερες συνθήκες, οπότε δεν περιμένουμε την ανεξέλεγκτη κατάρρευσή της.

Ενεργειακό έλλειμμα

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ρεαλιστικό να ειπωθεί πως διαπιστώνεται δημιουργία ενεργειακού ελλείμματος, συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα, φυγή κεφαλαίων, λαϊκή δυσαρέσκεια…
Επιπλέον, η όλη κατάσταση μοιάζει με μια σκόπιμη και σκόπιμη διάλυση της Γερμανίας ως του πλουσιότερου και πιο ανεπτυγμένου τμήματος της Ευρώπης.
Δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό και γιατί, αν και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι προφανή εδώ.
Κάτι άλλο είναι πιο σημαντικό: η Γερμανία αυτοκαταστρέφεται, από τα χέρια των δικών της ελίτ, και η κοινωνία, προφανώς, δεν έχει τη δύναμη, τα εργαλεία και τα επαρκή κίνητρα να αντισταθεί στην περίπλοκη εθνική αυτοκτονία.
Και εξωτερική βοήθεια δεν είναι διαθέσιμη.
Άρα, μένει μόνο να αφήσουμε τους Γερμανούς -όπως και όλους τους Ευρωπαίους- στη μοίρα τους..

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.