Αποκαλυπτική έρευνα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψε η Αθήνα τον μήνα Μάιο έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της HEPI.

Επισημαίνεται πως σημαντικές μειώσεις έγιναν στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης  πολιτικής επιδότησης των οικιακών λογαριασμών. Η ίδια έρευνα έδειξε πως  οι τιμές των τιμολογίων αυτών μειώθηκαν κατά 11% στην Αθήνα τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν σε 33 πόλεις της Ευρώπης ήταν σχεδόν αμετάβλητες. Μάλιστα η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων (σταθερά και κυμαινόμενα) στην Αθήνα τον μήνα Μάιο ήταν στα 26,40 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η πρωτεύουσα της χώρας μας κατέλαβε την 14η θέση στη λίστα με τις 33 πόλεις της  Ευρώπης όσον αφορά το ύψος των τιμών στο ρεύμα τον περασμένο μήνα ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ  ήταν  στα 26,52 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και στο σύνολο του δείγματος στα 25,10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι επόμενες μετά την Αθήνα μεγαλύτερες μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος σημειώθηκαν σε Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη (-3%) , στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο και στην Πράγα (-2%).

Οι ακριβότερες πόλεις

Οι ακριβότερες πόλεις όσον αφορά στο ρεύμα ήταν το Δουβλίνο με 47,12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, το Λονδίνο με 46,23 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και η Ρώμη με 42,81 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι μεγαλύτερες (16%) σημειώθηκαν τον Μάιο στη Ρίγα της Λετονίας μετά το τέλος της στήριξης των οικιακών τιμολογίων ρεύματος, στο Βελιγράδι (  7%)  και στο Ελσίνκι (4%) λόγω της επαναφοράς  του ΦΠΑ του ρεύματος στο 24%.

Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα: Τι εξετάζεται

Δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές  μέχρι τον Σεπτέμβριο στον τρόπο που θα λειτουργήσει η αγορά  ενέργειας, δηλαδή στον μηχανισμό του πλαφόν και τα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου για τον τρόπο που θα λειτουργήσει  η αγορά ενέργειας μετά τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα η Κομισιόν ανέφερε πρόσφατα σε έκθεση της πως δεν είναι αναγκαίο να παραταθούν τα μέτρα στήριξης ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις  ΜμΕ ,  με βάση τις τρέχουσες και αναμενόμενες συνθήκες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο διευκρινίζει πως , εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα στοιχεία που έχει αξιολογήσει ή στις συνθήκες της αγοράς, τότε ενδέχεται  να αναπροσαρμόσει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.