Αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο απ΄ότι αναμενόταν, ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι αν και αποδίδει καρπούς η μέχρι τώρα πολιτική της αύξησης των επιτοκίων, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός «έχει κορυφωθεί» και δεσμεύτηκε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Ο πληθωρισμός που επιμένει
Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,1% τον Μάιο, από 7,0% τον Απρίλιο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat. ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει βαρύνοντα ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Όμως, ο επίμονος χαρακτήρας του δομικού πληθωρισμού σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σχεδιάζουν να παρατείνουν την πρωτοφανή εκστρατεία σύσφιγξης σε δύο εβδομάδες – παρά το γεγονός ότι η Γερμανία διολίσθησε πρόσφατα σε ύφεση και οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν.
«Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό», τόνισε η Λαγκάρντ στην ομιλία της. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που είχαμα ποτέ – και ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα»
Με την άποψη της επικεφαλής της ΕΚΤ συμπλέει η Maeva Cousin του Bloomberg Economics, που εξηγεί στο Bloomberg ότι «είναι ακόμα πολύ για το Διοικητικό Συμβούλιο να χαλαρώσει την επιφυλακή του. Αναμένουμε ότι η επίδραση της βάσης (base effect) και οι στατιστικές στρεβλώσεις θα στείλουν τον πυρήνα του πληθωρισμού και πάλι προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της». Το αποτέλεσμα της βάσης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται γενικά στον πληθωρισμό. Αναφέρεται στην επίπτωση μιας αύξησης του επιπέδου τιμών (δηλαδή του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους) επί της αντίστοιχης αύξησης των επιπέδων τιμών του τρέχοντος έτους (δηλαδή του τρέχοντος πληθωρισμού). Εάν το ποσοστό πληθωρισμού ήταν χαμηλό κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τότε ακόμη και μια μικρή αύξηση του δείκτη τιμών θα δώσει υψηλό ποσοστό πληθωρισμού κατά το τρέχον έτος.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων και της αγοράς για τα επιτόκια
Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ευρέως ότι στις 15 Ιουνίου η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και εκτιμούν ότι θα υπάρξει πιθανώς άλλη μία για να ολοκληρωθεί ο κύκλος, ο οποίος έχει ήδη οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% από κάτω από το μηδέν τον περασμένο Ιούλιο.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίηθηκαν σήμερα δεν αλλάξαν τα στοιχήματα για το επιτόκιο στις αγορές χρήματος, οι οποίες είχαν ήδη αφομοιώσει τα εθνικά στοιχεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι η επαναφορά της αύξησης των τιμών καταναλωτή στο στόχο του 2% είναι απαραίτητη για τη στήριξη της οικονομικής επέκτασης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και οι δύο τομείς αισθάνονται τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων.
Η επιβράδυνση των οικονομιών
Πέρα από τον πληθωρισμό σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης σημείωσαν μεγάλη επιβράδυνση.
Η πρώτη ύφεση της Γερμανίας μετά την πανδημία υπογράμμισε την ευπάθεια της μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου – η οποία αύξησε σημαντικά τις δαπάνες πολλά για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η αυστηρότερη πολιτική αφήνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε κίνδυνο αρνητικών σοκ και δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των εταιρειών, των κυβερνήσεων και του τομέα των ακινήτων.
Το επίκεντρο, ωστόσο, παραμένει η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την αύξηση του κόστους δανεισμού, αλλά και τη διατήρησή τους από τη στιγμή που θα φτάσει στην κορύφωσή του.