Δεύτερο θέμα στις 20/5 στο Bloomberg οι ελληνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21ης Μαΐου.
Στο θέμα που έχει τίτλο «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι ψηφοφόροι υπολογίζουν το κόστος», διατυπώνεται η εκτίμηση ότι και για την Ελλάδα οι επικείμενες εκλογές θα αποτελέσουν μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση πάνω στην οποία θα βαρύνει η οδυνηρή κληρονομιά της πρόσφατης κρίσης χρέους και της λιτότητας, παρότι έχει επιτευχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Κι αυτό θα συμβεί επειδή το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει κατρακυλήσει πολύ χαμηλά με την κρίση και βρίσκεται ακόμη κατά 30% σχεδόν χαμηλότερα από της Τσεχίας.
Για το λόγο αυτό, διαπιστώνει το Bloomberg αλλά κι επειδή οι έλληνες ψηφοφόροι, έχοντας ήδη πολύ μειωμένα τους εισοδήματα, βρέθηκαν επίσης αντιμέτωποι με τη λαίλαπα της ακρίβειας το κύριο κριτήριο με το οποίο θα κάνουν τις επιλογές τους στις εκλογές θα είναι η οικονομία, συγκεκριμένα δε το προσωπικό τους εισόδημα.
Κατά συνέπεια οι έχοντες υψηλότερους μισθούς να ψηφίζουν ΝΔ και όσους έχουν μισθούς ως 800 ευρώ θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικότερα το δημοσίευμα του Bloomberg για τις ελληνικές εκλογές αναφέρει:
Από την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό μέχρι τις γεμάτες καφετέριες και ταβέρνες ή τους τουρίστες που μαζεύονται στις πλατείες όπου κάποτε είχαμε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η επιστροφή της Ελλάδας από τα βάθη της οικονομικής της κρίσης είναι ορατή.
Η πρόκληση για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που προχωρά σε δύσκολες εκλογές την Κυριακή 21/5 είναι να πείσει αρκετούς Έλληνες ότι δεν έχουν μείνει πίσω σε αυτό το ταξίδι απο την «παλιά Ελλάδα» στη νέα, όπως το αποκαλεί.
Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα αθέτησε το χρέος της το 2010 και βυθίστηκε κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο.
Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28%.
Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί.
Το διακύβευμα των ελληνικών εκλογών
Αλλά το βάρος αυτής της ανάκαμψης, λέει το Bloomberg εξακολουθεί να βαραίνει ένα εκλογικό σώμα που αγωνίζεται όπως η υπόλοιπη ήπειρος.
Η κληρονομιά της πανδημίας του κορωνοϊού και η κρίση κόστους ζωής που οφείλεται στους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας έχει υπερβολικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είχε ήδη συμπιεστεί από τα χρόνια της λιτότητας που είχε σχεδιαστεί για να επαναφέρει την Ελλάδα σε καλό δρόμο.
Κύριοι διεκδικητές της εξουσίας είναι ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία και ο αντίπαλος πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, ωστόσο, καθιστά πολύ πιθανή την επανάληψη των εκλογών μέσα στο καλοκαίρι.
Δεδομένης του ιδαίτερα κρίσιμου χαρακτήρα των τουρκικών εκλογών, που γίνονται κατά την ίδια περίοδο, οι ελληνικές εκλογές δεν τράβηξαν στον ίδιο βαθμό την παγκόσμια προσοχή, αναφέρει το Bloomberg.
Ωστόσο, διακυβεύεται σε αυτές το εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια άλλη περίοδο με πυκνό πολιτικό δράμα και να παραμείνει στην τροχιά που βελτίωσε τη διεθνή της θέση και έκανε τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν ξανά να επενδύσουν.
«Το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει σημείο κρίσης», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα.
«Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και ότι θα διατηρήσει αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Πολύ χαμηλό το κατά κεφαλήν εισόδημα
Ο Μητσοτάκης – του οποίου ο πατέρας διετέλεσε πρωθυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η αδερφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία του 2000 – επιβλέπει το επόμενο στάδιο του μετασχηματισμού της Ελλάδας.
Η διακυβέρνησή του επισκιάστηκε ωστόσο από ένα τραγικό σιδηροδρομικό δυστυχημα στις αρχές του έτους και το σκάνδαλο υποκλοπών στο οποίο ενεπλάκη.
Το 2022, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτό της Γερμανίας μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο το περασμένο έτος.
Και τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις ίδιες αποδόσεις με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα.
Ο λόγος χρέους της Ελλάδας, ωστόσο, παραμένει ο υψηλότερος από οποιονδήποτε κάθε άλλο κράτους στην Ευρωζώνη, ενώ η χώρα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να αναπληρώσει τα χαμένα εισοδήματα των κατοίκων της.
Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τα 223 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, περίπου όσο ήταν το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.
Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 21.200 ευρώ και 29% λιγότερο από ό,τι στην Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα με πληθυσμού παρόμοιου μεγέθους στο λιγότερο εύπορο πρώην Ανατολικό Μπλοκ της Ευρώπης.
Πριν από την κρίση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 37% υψηλότερο από αυτή των Τσέχων.
Τα κριτήρια της ψήφου
Η περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την τεράστια πρωτεύουσα που φιλοξενεί περισσότερο από το ένα τρίτο των 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, θα αποφασίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα,. αναφέρει το Bloomberg.
Στην περιοχή του πάρκου Βεΐκου στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένα στάδιο που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, ήταν μεταξύ των υποδομών που στέγασαν αιτούντες άσυλο το 2015 καθώς η χώρα αντιμετώπιζε προσφυγική κρίση παράλληλα με την οικονομική κρίση.
Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή μιας νεας γραμμής μετρό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνδέει την περιοχή με την καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.
Για την Ιωάννα Κατρακούλη, που εργάζεται ως καθαρίστρια στο πάρκο, δεν υπάρχει ανάκαμψη.
«Δεν μπορείς να δουλεύεις τόσα χρόνια και να παίρνεις ψίχουλα», λέει η 57χρονη γυναίκα.
Κατά αυτήν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πιο κτάλληλοι για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα.
«Πρέπει να κοιτάξουν τους ανθρώπους, τον άνθρωπο, τον μέσο Έλληνα που αγωνίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ».
Ο Γιώργος Βαφειάδης, 26χρονος γυμναστής στην περιφέρεια Αττικής, θυμάται τις κακές μέρες του πρόσφατου παρελθόντος και λέει ότι δεν περιμένει «θαύματα» από καμία κυβέρνηση.
«Όταν είμαι έφηβος, είχαμε τα capital controls και ο Τσίπρα αγνόησε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που ο ίδιος διοργάνωσε, οπότε σίγουρα δεν θα τον ψηφίσω», είπε.
Ανάμεσα στον κύκλο των συνομηλίκων του, το κύριο ζήτημα είναι το οικονομιό.
Εκτιμά ότι όσοι κερδίζουν περίπου 800 ευρώ το μήνα, μόλις οριακά υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό, θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή μικρότερο κόμμα.
Όσοι έχουν μεγαλύτερο μισθό, θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, λέει.
Οι αυξήσεις στους μισθούς στο επίκεντρο και των προεκλογικών υποσχέσεων
Άλλοι επιθυμούν επανεκλογή Μητσοτάκη για να συνεχιστούν οι βελτιώσεις στον κρατικό μηχανισμό.
Στη Ναυσικά Καστανά, μια 43χρονη κτηνίατρο, άρεσε η ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών που βελτίωσε την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών και κράτους, είπε.
«Ο Μητσοτάκης διαχειρίστηκε καλά την οικονομία, ήταν ισχυρός στην ασφάλεια και έχει βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», ανέφερε η Καστανά.
Οι βασικοί διεκδικητές της εξουσίας προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι ο καθένας τους έχει το καλύτερο σχέδιο για να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον και να αποβάλει την αρνητική κληρονομιά του παρελθόντος.
Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν πάντως κατά κύριο λόγο επικεντρωθεί στα εισοδήματα και τους μισθούς.
Ο Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ κατά τη διάρκεια μιας επόμενης τετραετούς θητείας του ενώ ο αντίπαλός του έχει δεσμευτεί να τον αυξήσει στα 880 ευρώ τις πρώτες 50 ημέρες στην εξουσία, αναφέρει το Blooomberg.
Το 2010, πριν την κρίση, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν 740 ευρώ.
«Ζητάμε από τους πολίτες να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουμε ή θα επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν που νομίζω ότι θέλουμε να ξεχάσουμε», είπε ο Μητσοτάκης, 55 ετών, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 10 Μαΐου.
Ο 48χρονος Τσίπρας, εν τω μεταξύ, είπε ότι οι ανισότητες σημαίνουν ότι καταστρέφονται ολόκληρα στρώματα της κοινωνίας.
«Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια συζήτηση.
www.bankingnews.gr