Μια ομάδα περίπου 140 CEOs και «τιτάνων» της Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του David Solomon, επικεφαλής της Goldman Sachs, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία προειδοποιούν ότι οι μετοχές θα καταρρεύσουν εάν οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

Αφότου το αμερικανικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε το όριο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν άρχισε να καταφεύγει στη χρήση «έκτακτων μέτρων» για να διατηρήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία. Αλλά σε μια σειρά από πρόσφατες συνεντεύξεις της, η Γέλεν προειδοποίησε επανειλημμένα ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει να πράττει το ίδιο για πολύ καιρό ακόμα.

Όπως έχει δηλώσει, η λεγόμενη ημέρα-X (X-Date), η ημέρα δηλαδή που η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τα απαιτούμενα κεφάλαια για να λειτουργήσει, θα μπορούσε να είναι η 1η Ιουνίου και όταν έρθει να φέρει μαζί της οικονομική καταστροφή για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, η πίεση στους πολιτικούς για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το χρέος ήταν έντονη. Διάσημοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή του Χάρβαρντ, Τζέισον Φούρμαν, έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την περιττή οικονομική οπισθοδρόμηση που προκαλείται από τον «βραχίονα» του ανώτατου ορίου χρέους στην Ουάσιγκτον. Και οι αξιοσέβαστοι κάτοικοι της Wall Street κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον, ο οποίος προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το δράμα του ανώτατου ορίου χρέους θα είναι «Lose-lose» για τις αγορές», υπονοώντας ότι θα πρόκειται για μια ήττα όχι μόνο για την κυβέρνηση και το αμερικανικό κράτος αλλά και για τις αγορές και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Φοβούνται το χειρότερ σενάριο

Οι CFO σε εθνικό επίπεδο προετοιμάζονται ακόμη και για έναν κόσμο όπου οι ΗΠΑ αθετούν τα χρέη τους, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, να περιγράφει ένα «δωμάτιο πολέμου» που δημιούργησε για να σχεδιάσει πώς θα απαντήσει στο χειρότερο δυνατό σενάριο.

Και τώρα, μια ομάδα περισσότερων από 140 CEOs και τιτάνων της Wall Street—συμπεριλαμβανομένου του CEO της Pfizer Albert Bourla, του διευθύνοντος συμβούλου της Macy’s Jeff Gennette, του CEO της Morgan Stanley, James Gorman, του CEO της Goldman Sachs, David Solomon, και του Henry R. Kravis, συνιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας KKR— συγκεντρώθηκαν για να επιπλήξουν τους πολιτικούς για την αδυναμία τους να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Γράφουμε για να τονίσουμε τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας αποτυχίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν και το Κογκρέσο την Τρίτη.

Οι CEO και οι ηγέτες της Wall Street σημείωσαν ότι το 2011, όταν χρειάστηκαν δύο ημέρες πριν από την ημέρα- X της κυβέρνησης για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, το χρηματιστήριο βυθίστηκε κατά 17%. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s που παρουσιάζονται στην επιστολή, η κρίση προκάλεσε αύξηση της ανεργίας κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και οικονομική συρρίκνωση 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εξήγησαν ότι αυτές οι τρομερές επιπτώσεις «συνέβησαν χωρίς πραγματική χρεοκοπία» και ότι εάν οι ΗΠΑ έφτασαν πραγματικά στην X-date, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω χρεοκοπίες τραπεζών μετά την πρόσφατη αστάθεια του κλάδου και να «απειλήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώσει άλλες υποχρεώσεις της, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν ορισμένες πληρωμές σε οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης ή υγειονομικής περίθαλψης».

«Δεν επιτρέπεται να συμβεί αυτό», πρόσθεσαν. «Προτρέπουμε σθεναρά να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία, ώστε η χώρα να μπορέσει να αποτρέψει αυτό το δυνητικά καταστροφικό σενάριο».

H αντίδραση του Μακάρθι

Την Τετάρτη, την επομένη της παραλαβής της επιστολής, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είπε ότι σημειώνει αργή πρόοδο προς την επίλυση του ζητήματος του ανώτατου ορίου χρέους με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι εν τέλει δεν θα έχουμε χρεοκοπία», είπε στο CNBC. «Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό. Αλλά θα φροντίσουμε να πράξουμε το σωστό».

Και ο Μπάιντεν έκανε επίσης μια ελπιδοφόρα ομιλία την Τετάρτη, λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν την χρεοκοπία.

«Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό και η Αμερική δεν θα χρεοκοπήσει», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική».