Παγκόσμιο Χρέος: Άγγιξε τα 305 τρισ. δολάρια

Άγγιξε τα 305 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη μόχλευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δημιουργεί το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute of International Finance.

Συγκεκριμένα το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 8,3 τρισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με το τέλος του 2022 στα 304,9 τρισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ είναι η  δεύτερη υψηλότερη τριμηνιαία μέτρηση που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Το παγκόσμιο χρέος είναι τώρα 45 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από το προ της πανδημίας επίπεδο και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς», αναφέρει το IIF στην τριμηνιαία έκθεση Global Debt Monitor.

Αφού κορυφώθηκε κοντά στο 360% το 2021, ο λόγος χρέους προς παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 335%, πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα.

Η γήρανση του πληθυσμού και οι αυξανόμενες δαπάνες υγείας συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις δαπάνες των κυβερνήσεων, ενώ «οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται επίσης να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών μεσοπρόθεσμα», έγραψαν οι ερευνητές του IIF.

Οι επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων

Η έκθεση επικεντρώνεται και στις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων στο τραπεζικό σύστημα.

«Αν και οι πρόσφατες τραπεζικές πτωχεύσεις φαίνονται περισσότερο ιδιοσυγκρασιακές παρά συστημικές», ανέφερε η έκθεση, «ο φόβος της μετάδοσης έχει προκαλέσει σημαντικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ».

Το IIF εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι αυστηρότερες πρακτικές δανεισμού μεταξύ των μικρότερων τραπεζών θα πλήξουν περισσότερο ορισμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Δεδομένου του κεντρικού ρόλου των περιφερειακών τραπεζών στην χορήγηση δανείων στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες σχετικά με τη θέση ρευστότητάς τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση του δανεισμού».

Το IIF σημείωσε επίσης την ανάπτυξη της σκιώδους τραπεζικής, ή της πιστωτικής διαμεσολάβησης από μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

«Οι σκιώδεις τράπεζες αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 14% των χρηματοπιστωτικών αγορών, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από την ταχεία επέκταση των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων και των αγορών ιδιωτικού χρέους».

Συγκεκριμένα, η έκθεση τόνισε ότι το «μεγάλο μέρος» του εταιρικού χρέους που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, «εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη έκθεσή τους σε λιγότερο ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία».

Στο κόκκινο το χρέος των αναδυομένων αγορών

Για πρώτη φορά το χρέος των αναδυόμενων αγροών ξεπέρασε τα 200 τρισ. δολάρια. Η Κίνα, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ινδία και η Τουρκία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές επωφελήθηκαν από τη σχετική αδυναμία του δολαρίου, η οποία προσέλκυσε επενδυτές στο χρέος τους σε τοπικό νόμισμα. Αλλά για άλλους η πρόσβαση στις αγορές ήταν δυσκολότερη ή ανύπαρκτη είτε λόγω των στενότερων περιθωρίων καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν στις ανεπτυγμένες αγορές είτε λόγω της ταχείας αύξησης του κόστους δανεισμού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.