Τον επόμενο μήνα αναμένεται να εκδώσει το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόφαση – σταθμό για τους πολίτες που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο στην Πολωνία, όπως μεταδίδει το www.swissinfo.ch που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.
Για το θέμα μίλησε ο επικεφαλής του Stop Banking Lawlessness lobby, Arkadiusz Szczesniak στο Bloomberg. Είναι άδικο οι τράπεζες να χρεώνουν επιπλέον τους πολίτες που πήραν δάνειο σε ξένο νόμισμα – και αυτό θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου, είπε Arkadiusz Szczesniak επικαλούμενος την επιστολή που έλαβε την Παρασκευή από το δικαστήριο η ομάδα του που ασχολείται με νομικά ζητήματα. Η καθορισμένη ημερομηνία μπορεί να αποτελέσει και έκπληξη καθώς η ετυμηγορία αναμενόταν να γίνει προς το φθινόπωρο, είπαν οι αναλυτές της MBank SA.
Υπενθυμίζεται δε πως τον προηγούμενο μήνα συνεργάτης του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ανέφερε πως η χώρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μετατραπούν γενικά όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ληφθεί με ελβετικό φράγκο – σε ζλότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Την άποψη του για το θέμα αυτό εξέφρασε και ο αναλυτής της Erste Group Bank SA, Lukasz Janczak. Η ανακοίνωση για την ημερομηνία απόφασης περί ελβετικού φράγκου σε συνδυασμό με μια πιθανή παράταση για τα μορατόρια δανείων ενδέχεται να κάνει πιο προσεκτικούς τις επόμενες εβδομάδες τους επενδυτές σχετικά με τις τραπεζικές μετοχές της χώρας, ενώ η αστάθεια μπορεί να αυξηθεί, προειδοποίησε ο αναλυτής της Erste Group Bank SA, σύμφωνα με το www.swissinfo.ch
Ελβετικό φράγκο: Ποια είναι η εικόνα στην Ελλάδα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων
Αυξήθηκε σημαντικά η χορήγηση στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2006-2009 καθώς 70.000 πολίτες έλαβαν δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ το διάστημα αυτό.
Το 2007 η ισοτιμία ήταν 1 ευρώ προς 1,61 ελβετικά φράγκα, ενώ το επιτόκιο στο 2,5% ( libor 3 μήνου) έναντι 3,9% (euribor 3 μήνου) που ήταν το ευρώ. Ωστόσο μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στο 1,18. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα δάνειο ύψους 100 χιλ. φράγκων (ή 66.660 ευρώ,) που ελήφθη το 2007 “σκαρφάλωσε” τον επόμενο χρόνο δηλαδή το 2008 στα 87.750 ευρώ.
Επίσης επισημαίνεται πως η Ελβετία πάγωσε από το 2011 μέχρι τα τέλη του 2014 την ισοτιμία του ευρώ με το φράγκο στα 1,20 ελβετικά φράγκα προκειμένου να προστατέψει την οικονομία της εν μέσω κρίσης. Το φράγκο όμως εκτινάχθηκε κατά 30 % με την απελευθέρωση της ισοτιμίας και αντίστοιχη ήταν και η αυξητική επίπτωση στο οφειλόμενο ποσό. Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα δάνεια σε φράγκο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο τον Ιούνιο του 2015 ( σχεδόν 10 δισ. ευρώ) λόγω της ισοτιμίας.