Κρίσιμη εβδομάδα για την επενδυτική βαθμίδα

Μετά το πέρας των εορτών του Πάσχα αρχίζει ένας νέος γύρος κρίσιμων εξελίξεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Ημερομηνία «κλειδί» θεωρείται η 21η Απριλίου, καθώς για εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί η αξιολόγηση της χώρας μας από τον οίκο Standard & Poor’s, ενώ ελάχιστες ώρες νωρίτερα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, θα ξεκαθαρίσει η δημοσιονομική εικόνα του κρατικού Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής, 21 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022, τόσο για το τελικό ποσοστό της ανάπτυξης όσο και του ελλείμματος. Σε περίπτωση που συμφωνούν με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για σχεδόν μηδενικό έλλειμμα και δεν θα ξεπερνά τα 180.000.000 ευρώ (έναντι του 1,6% του ΑΕΠ, που προβλέπει ο Προϋπολογισμός), και σημαντική ανάπτυξη τόσο πέρυσι όσο και για φέτος, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών (αν και κρατούν χαμηλούς τόνους) θεωρούν ότι η αναβάθμιση είναι προ των πυλών, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Στην περίπτωση, όμως, που η τελευταία δόση των 740.000.000 ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα εγγραφεί στην περσινή χρήση, τότε το ταμειακό ισοζύγιο αναθεωρείται επί τα βελτίω, με αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός του 2022 να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,2%. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο διεθνής οίκος S&P, ένας εκ των τεσσάρων που είναι «αναγνωρίσιμοι» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (μαζί με τους Fitch, Moody’s και DBRS), μπορεί να προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα στο τέλος της εβδομάδας, δίνοντας ένα μεγάλο προεκλογικό «δώρο» στην κυβέρνηση, καθώς, πέραν της επικοινωνιακής διαχείρισης, θα «ξεκλειδώσει» και την πρόσβαση της χώρας σε φθηνότερο χρήμα.

Σημειώνεται πως ο S&P και ο καναδικός DBRS βαθμολογούν την ελληνική οικονομία μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, οπότε η αναβάθμιση θα έρθει από έναν εξ αυτών. Στις 9 Ιουνίου ο Fitch αξιολογεί την Ελλάδα, ακολουθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός DBRS και στις 15 του ίδιου μήνα έρχεται η αξιολόγηση του Moody’s. Σημειώνεται πως ο οίκος Fitch αξιολογεί την Ελλάδα δύο βαθμίδες παρακάτω και ο Moody’s απέχει τρία
«σκαλοπάτια», ενώ ο γερμανικός οίκος Scope έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο σε ΒΒ+, ωστόσο δεν είναι αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.