Το τελευταίο διάστημα, λόγω και της έκτακτης διεθνούς συγκυρίας, έχει αναπτυχθεί ένας έντονος διάλογος, αναφορικά με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η αιολική αλλά και η ηλιακή ενέργεια ως προς την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης ηλεκτροπαραγωγής κι ο κατάλληλος σχεδιασμός των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτελέσματα της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην πιο ρεαλιστική εκτίμηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ελαχιστοποιώντας δια αυτού του τρόπου τις ακραίες μεταβολές και καθιστώντας τες αξιόπιστες τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος.
Μάλιστα, οι τιμές πώλησης της αιολικής ενέργειας είναι τέτοιες που επιδοτούν στην πράξη τους καταναλωτές. Χωρίς τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβότερα.
Πιο αναλυτικά, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν επιδοτήσει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης τους καταναλωτές με πάνω από 4 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Η επιδότηση των καταναλωτών από τα αιολικά πάρκα οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά αμείβονται με σταθερές και χαμηλές τιμές, που δεν επηρεάζονται από την τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί εξαιτίας της παρούσας κρίσης.
Όλα αυτά τα στοιχεία συντείνουν στη διαπίστωση ότι η δημιουργία και η λειτουργία των αιολικών πάρκων οδηγεί σε σαφή μείωση του συνολικού ποσού που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Ήδη το 2021, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα εξοικονόμησαν 2,5 δισ. ευρώ υπέρ των καταναλωτών στην Ελλάδα, χάρη στη μείωση που έφεραν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά.
Με βάση τη στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), κατά το 2022 συνδέθηκαν στο δίκτυο 68 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 230 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 250 εκατ. ευρώ. 4.681,4 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του 2022, κάτι που αντιστοιχεί στο 23% της συνολικής εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, καλύπτοντας τις ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων νοικοκυριώνενώ μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να φτάσει τα 6 GW.
Ενδεικτικό στοιχείο για την επόμενη ημέρα του ενεργειακού τοπίου της χώρας μας, είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής ΕπιστημονικήςΈνωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) τον τελευταίο χρόνο, η συνολική ωριαία διείσδυση των Α.Π.Ε ξεπέρασε το 100% της ζήτησης για 31 ώρες.
Η χώρα μας διαθέτει πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, με το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου μάλιστα να είναι -μαζί με αυτό του κόλπου του Λέοντα στη Γαλλία- το ισχυρότερο της Μεσογείου. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα κομβικό παράγοντα σε ευρωπαϊκή κλίμακα σ’ αυτήν την προσπάθεια ενεργειακού μετασχηματισμού.
Ο συνδυασμός της αιολικής ενέργειας, λοιπόν, σε μεγάλη κλίμακα, με όλες τις υπόλοιπες Α.Π.Ε., με τα σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα, τα συστήματα αποθήκευσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση της ζήτησης, εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο, ασφαλές και οικονομικό ηλεκτρικό σύστημα, ωφελώντας πολλαπλώς τους καταναλωτές, ενώ δημιουργεί και συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας.