ΕΚΤ: Γιατί δεν θα καταργηθούν τα μετρητά

Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής για τις συναλλαγές των καταναλωτών, όπως αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η ΕΚΤ τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της   https://www.ecb.europa.eu/press/blog/date/2023/html/ecb.blog230206~1ea270a762.el.html

Οι περισσότερες από τις συναλλαγές που γίνονται σε καθημερινή βάση σε καταστήματα και σε εστιατόρια κ.λπ. γίνονται με χαρτονομίσματα. Στην Ευρώπη υπάρχει η αντίληψη πως τα μετρητά παραμένουν ο “βασιλιάς” των συναλλαγών καθώς η έρευνα της ΕΚΤ δείχνει ότι το 60% των πολιτών θέλει να έχει την επιλογή να χρησιμοποιεί μετρητά.

Το “πλαστικό” χρήμα και τα μετρητά

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές τους σε καθημερινή βάση.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως παρόλο που ο αριθμός συναλλαγών με μετρητά στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί, εξακολουθούν αυτά να είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές πληρωμών, όπως αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η ΕΚΤ.  Το 2016 και το 2019 , το 79% και το 72% του συνόλου των συναλλαγών έγινε με μετρητά, ενώ το 2022 το ποσοστό ανήλθε στο 59%.

Αναλυτικά:

  • Το 55% των ερωτηθέντων της Ευρωζώνης προτιμά να κάνει τις αγορές του με πλαστικό χρήμα και όχι με μετρητά. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να κουβαλούν μετρητά μαζί τους και πως μπορούν να πληρώσουν με μεγάλα ευκολία με πλαστικό χρήμα.
  • Ωστόσο, το 22% των ερωτηθέντων της έρευνας της ΕΚΤ προτιμά να κάνει τις συναλλαγές του με μετρητά κυρίως επειδή μπορεί να ελέγχει τι ξοδεύει.

Συναλλαγές με κάρτα ή μετρητά:  Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας  για την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εγγυάται ότι θα υπάρχει ένα υγιές σύστημα πληρωμών με διαφορετικές επιλογές στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το πώς θέλουν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους.

Επίσης η Τράπεζα  ξεκαθαρίζει ότι θα διατηρήσει τα μετρητά σε ευρώ και ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι είναι διαθέσιμα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την αντοχή των τραπεζογραμματίων στην παραχάραξη. Ενώ υπάρχουν και σενάρια ότι η ΕΚΤ εξετάζει την εφαρμογή ενός ψηφιακού ευρώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.