Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% μέχρι το τέλος της χρονιάς – Οι αποδείξεις που μετράνε διπλά

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και το 2022 σε λίγες ημέρες θα αποτελεί παρελθόν: Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα πρέπει να βιαστούν να κάνουν ηλεκτρονικά τις αγορές τους με κάρτες ή μέσω web banking, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον φόρο! Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν και πολύ συχνά την χρεωστική κάρτα για τις συναλλαγές τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ως τις 31 Δεκέμβρη έχουν περιθώριο να κάνουν συναλλαγές για να αποφύγουν τυχόν εξτρά φόρο οι πολίτες, καθώς τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος τους πρέπει να δαπανάται με πλαστικό χρήμα.

Πότε επιβάλλεται φόρος 22%

Συγκεκριμένα, η κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις ισχύει φέτος για όλους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρουν το 2022 να καλύψουν αυτό το ποσοστό με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν, στις φορολογικές δηλώσεις, το 2023 που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2022.

Ποιες αποδείξεις μετράνε διπλά

Καλό θα είναι όσοι σπεύσουν μέσα στο επόμενο διάστημα να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά να γνωρίζουν τα εξής:

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι δαπάνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί εντός του έτους και αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Το ποσό των δαπανών που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Ποιες αποδείξεις αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα

Υπάρχουν όμως και κάποιες κατηγορίες αποδείξεων που συμβάλλουν στην μείωση του φορολογητέου εισοδήματος και άρα και του φόρου και συγκεκριμένα:

Για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 προβλέπεται ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα για αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων είναι αυτές που οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος ίσου με το 30% των συγκεκριμένων δαπανών. Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.