Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Οι Έλληνες κόβουν τις εξόδους για να περιορίσουν τα έξοδα

Χοντρό ψαλίδι σε «περιττά» έξοδα αποφάσισαν να βάλουν οι Έλληνες, με την ενεργειακή κρίση που έρχεται, κατά κύριο λόγο, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία να έχει προκαλέσει ένα δυσβάσταχτο κύμα ακρίβειας που γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), το ολοένα αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, ειδικά τώρα το χειμώνα που οι ανάγκες για ρεύμα είναι σαφώς μεγαλύτερες, οδηγεί τους καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειές τους, περιορίζοντας κατά πολύ τις εξόδους για διασκέδαση και μειώνοντας τις αγορές ακόμη και βασικών προϊόντων, καθώς οι διαρκείς ανατιμήσεις έχουν εκτοξεύσει την αξία προϊόντων και υπηρεσιών στο θεό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 σε δείγμα 1.000 καταναλωτών, και, μεταξύ άλλων, αφορά και την αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας Covid-19 στις καταναλωτικές συνήθειες στη χώρα μας.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων, όσον αφορά στις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων, με το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια, κ.ά. Την ίδια στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος έχει προχωρήσει το 66% των ερωτηθέντων, ενώ το 62% δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής (στο σπίτι, το αυτοκίνητο, κλπ.).

Το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μειώσει γενικότερα τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ ένα 25% δηλώνει ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Υπάρχει δε και ένα 20% που αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει και το γεγονός ότι σε ποσοστό 15% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει τις ώρες εργασίας τους ή έχουν βρει δεύτερη δουλειά, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών, για να καλύψει τις αγορές του.

Υπάρχει, τέλος και ένα 9% των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο (!) για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.