Σε ναδίρ 11 μηνών οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τις διαδηλώσεις κατά του lockdown στην Κίνα.
Όπως μεταδίδει το CNBC.com , το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 2,40 δολάρια ή 2,87% και διαμορφώθηκε στα 81,23 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την πτώση άνω του 3% που είχε σημειώσει στα 80,61 δολάρια. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από τις 4 Ιανουαρίου.
Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,93 δολάρια ή 2,53% και διαμορφώθηκε στα 74,35 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται δε πως η τιμή του υποχώρησε νωρίτερα στα 73,60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει σημειώσει από τις 22 Δεκεμβρίου 2021.
Στις 4 Δεκεμβρίου η σύνοδος των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+
Στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει η σύνοδος των κρατών- μελών του ΟΠΕΚ+ στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει τον παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση έως το 2023. Την ίδια ώρα έγιναν συνομιλίες μεταξύ της G7 και των διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρέλαιο μεταξύ 65 δολαρίων και 70 δολαρίων το βαρέλι, αλλά δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα εφαρμοστεί στις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα απαγορευτεί στην ΕΕ να προμηθεύεται ρωσικό αργό πετρέλαιο.
Πέφτουν και οι μετοχές μετά τις διαδηλώσεις κατά του lockdown στην Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX σημείωσε πτώση 0,9% στην αρχή της συνεδρίασης, αφού ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,2% εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων στις κινεζικές αγορές. Οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έπληξαν και άλλες αγορές εμπορευμάτων, με την τιμή του χαλκού και άλλων μετάλλων να υποχωρούν λόγω των διαδηλώσεων.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση 0,42% ενώ το νόμισμά της σημείωσε απώλειες άνω του 0,8%. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,4%.