Ασφαλιστικό: Τρεις συν μία αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους

Κώστας Παπαδής

Τρεις σημαντικές αλλαγές στην ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων περιέχει το – υπό κατάθεση – μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο παραμένει ακόμη σε δημόσια διαβούλευση, ενώ επέρχονται αλλαγές και στην λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Οι αλλαγές στην ασφάλιση αφορούν την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ), την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης προ του 62 έτους και την επέκταση του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας», σε όλους τους ένστολους.

Επιπλέον, ο τρόπος λειτουργίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων όπως και η διαχείριση της περιουσίας του. Μάλιστα για το θέμα αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου είχε χθες συνάντηση  με εκπροσώπους του συλλόγου υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), των συλλόγων συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων και της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ.

Και αυτό γιατί έχουν διατυπωθεί διάφορες ενστάσεις στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στη λειτουργία του ταμείου και κυρίως στη διαχείριση της περιουσίας του ταμείου.

Ο κ. Τσακλόγλου μετά τη συνάντηση τόνισε ότι «ο τρόπος διοίκησης του Ταμείου γίνεται πιο αποτελεσματικός ενώ εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα επαγγελματικής διαχείρισης της περιουσίας του Ταμείου. Για τη διασφάλιση της επαγγελματικής αυτής διαχείρισης δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης από το ΔΣ του ΜΤΠΥ των εξειδικευμένων γνώσεων δύο δημοσίων νομικών προσώπων: της ΕΔΕΚΤ και της υπό ίδρυση εταιρείας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ».

Οι αλλαγές

Οι ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου αναμένεται να επηρεάζουν περισσότερους από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους. Αναλυτικά:

1.   Προβλέπεται η κατάργηση της ειδικής εισφορές 1% των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει ως αποτέλεσμα, από την 1η Ιανουαρίου 2023, να αυξηθεί αντίστοιχα, ο καθαρός μισθός όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο. Με την κατάργηση ένας νεοπροσληφθείς υπάλληλος θα ωφεληθεί κατά περίπου 110 ευρώ το χρόνο, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου, κατά 365 ευρώ, κι ένας διευθυντής κατά περίπου 590 ευρώ το χρόνο.

2.   Επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ένστολων (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία, αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική).

3.   Η τρίτη αλλαγή προβλέπει την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης στο δημόσιο πριν το 62ο έτος της ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας τα έτη 2010,2011 και 2012 δεν είχαν συμπληρώσει το απαραίτητο όριο ηλικίας (πχ. το 56ο έτος) τότε δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Αντιθέτως οι υπάλληλοι που θα συμπληρώσουν το απαραίτητο όριο ηλικίας εντός του 2022,   θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη, το οποίο μπορούν να το ασκήσουν οποτεδήποτε.

Και η λειτουργία του ΜΤΠΥ

Η τέταρτη αλλαγή του νομοσχεδίου στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων αφορά την λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο θέτει ως στόχο την πληρωμή των μερισμάτων σε τακτικές πληρωμές ανά τρίμηνο. «Μοναδικός σκοπός των ρυθμίσεων είναι ο εκσυγχρονισμός της διοικητικής λειτουργίας και η διαφανέστερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του Ταμείου προς όφελος των μετόχων και των μερισματούχων του», τονίζει το υπουργείο Εργασίας. Πάντως η διάταξη που προβλέπει την διαχείριση της περιουσίας του ΜΤΠΥ από την ΕΔΕΚΤ, προκαλεί αντιδράσεις,  με τους εκπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων να ζητούν την απόσυρσή της.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.