Αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, υποτίθεται για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Οι μισθοί όμως είναι καθηλωμένοι και οι κερδοσκόποι συνεχίζουν ανενόχλητοι το θεάρεστο έργο τους.
Η Γερμανία κοιτάζει τα συμφέροντά της και για να αποκτήσει οικονομικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της δίνει 200 δισ. ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις πολλών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα την Ευρώπη να πάρει δραστικά μέτρα για να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και να προτιμήσει το πολύ ακριβότερο δικό της υγροποιημένο αέριο. Αυτές θα κερδίσουν, οι σύμμαχοι τους θα ζημιωθούν.
Με λίγα λόγια, η Δύση έχει σοβαρό πρόβλημα συνοχής. Για αλληλεγγύη, καλύτερα ας μην μιλήσουμε. Τώρα, σύμφωνα με την επιθεώρηση Politico, η Γαλλία και η Γερμανία εξετάζουν την περίπτωση σύμπραξης για να αντιμετωπίσουν τις προσφορές που κάνουν οι ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να μετακομίσουν από την Ευρώπη και να εγκατασταθούν στη μητρόπολη του καπιταλισμού.
Την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί περιέγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη του πριν από λίγες μέρες: «Έχουμε την Κίνα που προστατεύει τη βιομηχανία της, τις ΗΠΑ που προστατεύουν τη βιομηχανία τους και την Ευρώπη που είναι ξέφραγο αμπέλι», είπε, σημειώνοντας ότι με τον Όλαφ Σολτς «έχουμε πραγματική σύγκλιση για να προχωρήσουμε στο θέμα, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση».
Θα ανταποκριθούν οι Γερμανοί; Κι αν δεχτούν να μπουν στο παιχνίδι και συμφωνήσουν να οργανωθεί αμυντικό μέτωπο με τη Γαλλία, ποια θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ;
Ενωμένη η Δύση κατά της Ρωσίας. Ενωμένη και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας (με μπόλικες παρασπονδίες εδώ και πολλά χρόνια και σε διάφορες περιοχές του πλανήτη). Χώρια, όμως, όταν πρόκειται για τα οικονομικά συμφέροντα τους. Καμία έκπληξη.
Έτσι λειτουργούσε ο καπιταλισμός, έτσι λειτουργεί και έτσι θα λειτουργεί μέχρι τελικής… πτώσεως.