ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΟΥΚΗ
Μπορεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι τιμές ενοικίων και αγοράς ακινήτων να κινούνται σταθερά ανοδικά και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, ωστόσο η χώρα μας είναι η μοναδική περίπτωση στην Ε.Ε. όπου οι τιμές, από το 2010 μέχρι σήμερα, έχουν τελικά κινηθεί πτωτικά.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία πανευρωπαϊκά, από το 2010 έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 18%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 48% έχουν σημειώσει οι τιμές πώλησης των κατοικιών.
Η Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου και λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που προκάλεσε την απόλυτη κατάρρευση της εγχώριας κτηματαγοράς είναι η μόνη που έχει καταγράψει μείωση, σε διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα κοντά στο 22%- 23% τόσο για τις τιμές των ενοικίων όσο και τις τιμές πώλησης.
Το αρνητικό πρόσημο οφείλεται στη μείωση που καταγράφηκε στις τιμές την περίοδο έως το 2018, έτος όπου ξεκίνησε η ανάκαμψη: Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίοδο 2018- 2022 η αύξηση στις τιμές πώλησης των ακινήτων στη χώρα μας ξεπερνά το 30% με βάση τα επίσης στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πανελλαδικό επίπεδο, με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για την Αθήνα.
Με βάση πάντως τα στοιχεία της Eurostat, πτωτικά έχουν κινηθεί επίσης οι τιμές πώλησης των κατοικιών, σωρευτικά από το 2010 έως το πρώτο μισό του 2022, στην Ιταλία, κοντά στο 8% και την Κύπρο, κοντά στο 6%, όχι όμως και τα ενοίκια όπου στη μεν ιταλική αγορά έχουν αυξηθεί κοντά στο 8%, στη δε Κύπρο είναι στα ίδια επίπεδα.
Η Eurostat καταγράφει και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ε.Ε., με εντυπωσιακά τα νούμερα της Εσθονίας όπου η άνοδος σε ενοίκια και αξίες αγγίζουν και ξεπερνούν το 200% και ακολουθούν Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Τσεχία και Αυστρία, όλες με τριψήφιο ποσοστό ανόδου όσον αφορά τις αξίες και άρα υπερδιπλάσιες τιμές πώλησης των κατοικιών.
Στον ευρωπαϊκό Νότο οι αυξήσεις είναι σαφώς μικρότερες από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ στους ισχυρούς της Ε.Ε. και δή στη Γερμανία οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 100% όχι όμως και τα ενοίκια όπου η αντίστοιχη αύξηση είναι λίγο χαμηλότερα του 20%.
Τα νούμερα που παρουσιάζει η Eurostat εξηγούν και το αυξημένο ενδιαφέρον από τους ξένους για αγορές ακινήτων στη χώρα μας, όπου παρά την άνοδο των τελευταίων ετών -και φυσικά και μέσα στην πανδημία- συγκριτικά με άλλες χώρες παραμένουν χαμηλά.
Το α’ εξάμηνο του 2022
Η Eurostat καταγράφει και τα στοιχεία ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2022, στο τέλος Ιουνίου: Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετριούνται με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Eurostat, αυξήθηκαν κατά 9,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 9,9% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Στη χώρα μας, το β΄ τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 9,4%, ενώ με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,5% και των παλαιών στο 8,7% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 10,9% στην Αθήνα, 10,4% στη Θεσσαλονίκη, 8,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Η Eurostat κάνει σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν οι τιμές των κατοικιών είχαν αυξηθεί κατά 9,8% και 10,4% στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ αντίστοιχα.
Όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία παρουσίασαν ετήσια αύξηση στις τιμές των κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και για 16 από αυτά, η αύξηση αυτή ξεπέρασε το 10%.
Οι χαμηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (+2%), στη Φινλανδία (+2,2%) και στη Δανία (+2,8%).
Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Εσθονία (+27,4%), στην Τσεχία (+23,1%), στην Ουγγαρία (+22,8%) και στη Λιθουανία (+22,1%).