Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τις Μπαχάμες και τα νησιά Τερκς και Κάικος στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων, ενώ επανέφερε και την Ανγκουίλα ως «μη συνεργάσιμη», ένα μόλις χρόνο μετά την αφαίρεσή της.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες αυτές προστέθηκαν στη μαύρη λίστα λόγω «ανησυχιών, καθώς επιβάλλουν μηδενικό ή μόνο ονομαστικό συντελεστή φορολόγησης στις εταιρείες, με στόχο να προσελκύουν κέρδη χωρίς να έχουν πραγματική οικονομική δραστηριότητα».
Η ΕΕ δημιούργησε τη μαύρη λίστα το 2017 για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής. Στη λίστα περιλαμβάνοντας δώδεκα μη συνεργάσιμες χώρες: η Αμερικανική Σαμόα, η Ανγκουίλα, οι Μπαχάμες, τα Φίτζι, το Γκουάμ, το Παλάου, ο Παναμάς, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τα νησιά Τερκς και Κάικος, οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ και το Βανουάτου. Ωστόσο, χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν ελέγχονται για πιθανή συμπερίληψη στη μαύρη λίστα.
Ο κατάλογος ενημερώνεται κάθε έξι μήνες, ενώ απαιτεί από τις 27 χώρες της Ε.Ε. να λάβουν «αμυντικά μέτρα» έναντι των χωρών αυτών. Επίσης, η Κομισιόν λαμβάνει υπ’ όψιν της τη λίστα όταν πρόκειται να αποφασιστούν χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να τη λαμβάνουν υπ’ όψιν κατά την αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής, της αναπτυξιακής συνεργασίας και των οικονομικών δεσμών.
Οι Βερμούδες αφαιρέθηκαν από τη λίστα, γεγονός που εξόργισε τη φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας Oxfam.
«Πώς μπορεί κάποιος να δώσει σε αυτή τη λίστα αξιοπιστία; Οι Βερμούδες είναι ένας από τους χειρότερους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο με τον μηδενικό εταιρικό φόρο. Ωστόσο, η ΕΕ τις έβγαλε από τη λίστα επειδή έκαναν μερικές ανόητες υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Κιάρα Πουταράτο, φορολογικός εμπειρογνώμονας της Oxfam για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως επισήμανε, «μεγάλοι ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι, όπως το Λουξεμβούργο, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα».