Φωτοβολταϊκά: Τι ισχύει για την τοποθέτησή τους στην ταράτσα – Πόση εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται

Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα υποδεχτεί αιτήσεις για φωτοβολταϊκά και την τοποθέτησή τους στις στέγες κατοικιών και επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτεί την τοποθέτηση συνολικά 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης από τα οποία 150.000 σε νοικοκυριά και από 50.000 σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Δεδομένου πάντως ότι ακόμη και η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, ποια δίοδος υπάρχει για τα φωτοβολταϊκά στέγης;

Συστήνεται ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να μπει ένα φ/β στην ταράτσα, με την παραγόμενη ενέργεια να διαμοιράζεται σε όσους συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα.

Σύμφωνα με τον νόμο οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές τουλάχιστον 5 διαμερισμάτων μπορούν να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα για το σκοπό αυτό.

Για παράδειγμα εάν εγκαταστήσουν 5 διαμερίσματα ένα σύστημα 10kwp με ετήσια ενέργεια 15.500KWh με κόστος αγοράς του συστήματος περίπου 12.000 ευρώ θα υπήρχε μια εξοικονόμηση χρημάτων περίπου 300-400 τον χρόνο για κάθε νοικοκυριό.

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η πρόβλεψη στον νόμο για virtual net metering για ιδιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η δυνατότητα δηλαδή να εγκαταστήσει κάποιος σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο όπου δεν είναι και η κατοικία ένα φ/β σύστημα και η παραγόμενη ενέργεια να μπορεί να συμψηφίζεται με την κατανάλωση ενέργειας που έχει στο σπίτι του.

Ό λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές από τον ΔΕΔΔΗΕ για να υποδεχτεί την ισχύ από την περιοχή που είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU, όπου υπογράμμιζε τον ρόλο της ηλιακής ενέργειας με σκοπό τον διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και την εγκατάσταση 600 GW έως το 2030.

Τονίζεται ακόμη η αναγκαιότητα τοποθέτησης ηλιακών στεγών με σταδιακή θέσπιση νομικής υποχρέωσης εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικίας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.