Σημαντικές προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς άνω του 80%, η λίρα υποχωρεί ξανά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει τώρα έκτακτη σύσκεψη για την οικονομία. Η Τουρκία είχε πάρει ανάσα το προηγούμενο διάστημα από εισροές κεφαλαίων στη χώρα, ενώ είχε υιοθετήσει και το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών της Ρωσίας, το Mir, το οποίο όμως τώρα πιέζεται να εγκαταλείψει από τις ΗΠΑ με την απειλή κυρώσεων.
Για τον λόγο αυτό ο Ερντογάν συγκαλεί σήμερα Παρασκευή σύσκεψη υψηλού επιπέδου για την οικονομία, στην οποία θα συζητηθούν μεταξύ άλλων το Mir και οι πιθανές δυτικές κυρώσεις. Στη συνάντηση του Ερντογάν με αξιωματούχους θα εξεταστούν επίσης οι συμφωνίες με τη Ρωσία, η πρόσφατη αστάθεια στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η γενική οικονομική κατάσταση, ανέφεραν πηγές του Reuters. Ηδη, δύο τουρκικές τράπεζες, η Isbank και η Denizbank, ανέστειλαν τη χρήση του Mir αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις προς τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Το Mir το χρησιμοποιούν τώρα τρεις τουρκικές τράπεζες.
Οι χώρες της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ ανησυχούν για τους ενισχυμένους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά από σειρά συναντήσεων μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της περασμένης εβδομάδας στο Ουζμπεκιστάν, είπαν διπλωμάτες στο Reuters.
Επίσης τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε επιστολή σε μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις εάν συνεχίσουν να διατηρούν εμπορικούς δεσμούς με οντότητες στη Ρωσία στις οποίες έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις.
Μείωση – έκπληξη στα επιτόκια
Την ώρα που γίνονται όλα αυτά, η λίρα Τουρκίας βουλιάζει ξανά, με την ισοτιμία να φτάνει το 18,4026 έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε άλλη μία μείωση – έκπληξη στα επιτόκια, παρά τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό 24 ετών και τη λίρα που τη διαπραγματεύονται σε χαμηλό ρεκόρ.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 12% από 13%. Η τράπεζα είχε προχωρήσει σε επίσης απροσδόκητη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης και τον Αύγουστο, όταν τερμάτισε μια επτάμηνη σταθερή νομισματική πολιτική. Σε δήλωση που συνοδεύει την απόφασή της, η MPC ανέφερε ότι υπήρξε «απώλεια δυναμικής στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της μείωσης της εξωτερικής ζήτησης». Ο Ερντογάν και ο Καβτσιόγλου εμμένουν στην αντισυμβατική πολιτική ότι η μείωση επιτοκίων θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για επίτευξη πληθωρισμού 5%, την ώρα που οι αυξήσεις τιμών ξεπερνούν το 80%. Με βάση την πολιτική αυτή, έχει μειώσει τα επιτόκια πολλές φορές υπό την ηγεσία του Καβτσιόγλου, ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους.
Σε διπλό ταμπλό. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν θέλει να δείξει ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Δύση. Η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τις αγορές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και να διανείμει μέρος στις γειτονικές της χώρες, ανέφερε ο Ερντογάν την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση.
«Θέλουμε να αυξήσουμε το φυσικό αέριο που αγοράζουμε από τις ΗΠΑ με πιο ευνοϊκούς όρους», είπε ο Ερντογάν σε ομάδα αμερικανών στελεχών επιχειρήσεων από τη Νέα Υόρκη, όπου παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.