Η υποτονική ζήτηση βουλιάζει τις βιομηχανίες

Ενισχύονται οι ενδείξεις εξασθένησης της μεταποίησης στις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες σε Ασία και Ευρώπη. ● Υποχώρηση του δείκτη μεταποίησης και στην Ελλάδα, όπου καταγράφεται η δριμύτερη μείωση της παραγωγής από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα υποχώρησε παγκοσμίως τον Αύγουστο, καθώς η υποτονική ζήτηση αρχίζει πλέον να πονά τις επιχειρήσεις εντείνοντας την παρατεταμένη πίεση που δέχονται από την πλευρά της προσφοράς.

Οι σχετικοί δείκτες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα έδειξαν εξασθένηση του τομέα της μεταποίησης σε πολλές βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη, από τη Γερμανία και τη Βρετανία ώς την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα. Καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου αναμένεται να συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, η αισιοδοξία στις τάξεις των βιομηχάνων για τη συνεχεία συρρικνώνεται δίνοντας τη θέση της στον φόβο μιας καθίζησης. Οι παραπάνω πάντως έλαβαν και μια κάποια ανακούφιση στο αυξανόμενο κόστος των εισροών τους, καθώς η εξασθένηση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα και τη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές. Οι τιμές εισροών μειώθηκαν στην Κίνα και την Ταϊβάν για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, ενώ στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 19 μηνών.

Στη ζώνη του ευρώ ο δείκτης τιμών εισροών παρέμεινε πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, αλλά υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021. Ωστόσο η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα εργοστάσια λόγω της ασθενούς ζήτησης δεν ήταν σε θέση να πουλήσουν όσο παρήγαγαν και δημιούργησαν αποθέματα τελικών προϊόντων με ρυθμό-ρεκόρ. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI της S&P Global για τη μεταποίηση της ευρωζώνης υποχώρησε στο 49,6 από το 49,8 του Ιουλίου, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης μεταποίησης υποχώρησε 48,8 μονάδες από 49,1 μονάδες τον Ιούλιο υποδεικνύοντας τη δριμύτερη μείωση της παραγωγής από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ στη Γερμανία στο 49,1 από 49,3 αντίστοιχα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις προβλέψεις επικείμενης ύφεσης για την οικονομία των 19 χωρών του ευρώ. Ο γνωστός οίκος αξιολογήσεων Fitch υποστηρίζει σε σχετική έκθεσή του ότι η ύφεση στην ευρωζώνη κατά το τρέχον εξάμηνο δείχνει πλέον όλο και πιο πιθανή λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα δεχτεί χτύπημα 1,5-2 ποσοστιαίων μονάδων φέτος λόγω της ενεργειακής κρίσης. Στη Γερμανία και τη Γαλλία το χτύπημα αυτό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο στο ΑΕΠ κατά 3 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Διόλου τυχαία έτσι ο επικεφαλής του ιταλικού ΣΕΒ (Confindustria), Κάρλο Μπολόνι, προειδοποίησε χθες για επερχόμενο «οικονομικό σεισμό» και απαίτησε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου «αν όχι πανευρωπαϊκά, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.