Να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτησε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου αφιερωμένου στην ενέργεια, όπως ανέφερε η εφημερίδα της χώρας εφημερίδα “Le Soir”.
Όπως είπε ο Αλεξάντερ ντε Κρου θα πρέπει να υπάρξει μια μέγιστη τιμή στην Ευρώπη για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ένα «ευρωπαϊκό πλαίσιο» που θα επιτρέπει την ανάκτηση «των εξαιρετικών υπερκερδών» του κλάδου της ενέργειας.
Για τις τιμές στην ενέργεια
Ο Αλεξάντερ Ντε Κρου επανέλαβε το αίτημά του για ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Συγκρίνοντας δε την τρέχουσα κρίση με την οικονομική κρίση του 2008, ανέφερε: «Τι κάναμε τότε; Παρεμβαίναμε απευθείας στις αγορές». Και σήμερα, τόνισε θα πρέπει να δράσουμε και μάλιστα τώρα. «Να παρέμβουμε στην αγορά. Όπως το 2008. Με την ανάκτηση του ελέγχου της αγοράς και τον καθορισμό μιας μέγιστης τιμής που εμείς, ως Ευρώπη, θέλουμε να πληρώσουμε στη χονδρική αγορά. Για φυσικό αέριο και ρεύμα».
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο Βέλγος Πρωθυπουργός τόνισε: «Όταν η αγορά δεν μπορεί να ηρεμήσει, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να τη βοηθήσουμε να ηρεμήσει. Δεν υπάρχει απλή λύση. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις αγορές να στραγγίσουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να πατήσουμε το κουμπί παύσης και να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να εξετάσουμε πώς λειτουργούν οι αγορές μας ».
Για τα κέρδη των εταιρειών
Όσον αφορά τα «τεράστια απροσδόκητα κέρδη» εταιρειών και παικτών στον ενεργειακό τομέα, ο Φλαμανδός Φιλελεύθερος Πρωθυπουργός του Βελγίου τοποθετείται ξεκάθαρα σχετικά με την ενδεχόμενη φορολόγησή τους, που ζητούν αρκετά κόμματα στο Βέλγιο, λέγοντας: «Η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να τη διορθώσουμε. Έχουμε ξεκάθαρα σχέδια στο Βέλγιο. Και παροτρύνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με επικεφαλής τη Νορβηγία ως ισχυρό εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ, να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν την τιμή του φυσικού αερίου και να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που φέρνει τις χώρες μας κοντά στον αγώνα για την ανάκτηση των υπερβολικών κερδών που δημιουργούνται υπό εξαιρετικές συνθήκες. Όχι για να κάνουμε τις κυβερνήσεις μας πλουσιότερες, αλλά για να δώσουμε σε οικογένειες και επιχειρήσεις την ευκαιρία να επενδύσουν σε λύσεις, σε τεχνολογίες ουδέτερες για το κλίμα».
Φυσικό αέριο: Τι εξετάζει η Γερμανία για την τιμή του
Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προτίθεται να εξετάσει το Βερολίνο, όπως μετέδωσαν σήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες, επικαλούμενες γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προς Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έγραψε σε Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας ότι το Βερολίνο ενδέχεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία. Η ακριβής διατύπωση του μηνύματος του Χάμπεκ δεν έχει γίνει γνωστή.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη “σκληρή πραγματικότητα” να μην αποκαταστήσει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, όπως είπε χθες ο Χάμπεκ, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Ολλανδία: Η χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 25% στο πρώτο εξάμηνο του 2022
Μειώθηκε κατά 25% η χρήση φυσικού αερίου στην Ολλανδία, κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2022, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Σε έκθεσή της η Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία (CBS) ανέφερε ότι η χρήση κυμάνθηκε στα 17,6 δισ. κυβικά μέτρα, από 23,5 δισ. κυβικά μέτρα που ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 με λιγότερο φυσικό αέριο να φθάνει μέσω αγωγού από τη Γερμανία και πολύ μεγαλύτερες ποσότητες με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η χρήση του φυσικού αερίου στη χημική βιομηχανία μειώθηκε κατά 32%, ενώ η χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 28%, όπως ανακοίνωσε η CBS.
Η χρήση από τα θερμοκήπια -έναν σημαντικό καταναλωτή- μειώθηκε κατά 23%, ενώ η οικιακή χρήση κατά 16%.