Τις σαρωτικές επιπτώσεις που προκαλεί στα εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, κυρίως όσων ανήκουν στα μεσαία από οικονομικής άποψης στρώματα και στους μη έχοντες, η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διατηρήσει εν μέσω πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας τους έμμεσους φόρους στα πιο υψηλά επίπεδα της Ευρώπης, επιβεβαιώνουν τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αν και ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Θεόδ. Σκυλακάκης «πανηγύρισε» για την πορεία των εσόδων (παρουσιάζονται αυξημένα κατά περίπου 5 δισ. ευρώ) οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που αναγκάστηκαν να αδειάσουν τις τσέπες τους για να καταναλώσουν τους πρώτους μήνες του ‘22 τα ίδια ή και λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, δεν δείχνουν να βρίσκονται στο ίδιο… mood με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.59 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9.18 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού ‘22 και ελλείμματος 12.51 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.
Το «θαύμα» οφείλεται στη φτωχοποίηση των Ελλήνων
Πώς, όμως, επιτεύχθηκε το «θαύμα»; Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.69 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4.79 δισ. ευρώ ή 16,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36.84 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.55 δισ. ευρώ ή 17,8% έναντι του στόχου. Αναλυτικότερα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31.09 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 5.16 δισ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 καθώς και… στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.
Έμμεσοι φόροι – «φωτιά»
Τι σημαίνει αυτό; Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού δεν αυξήθηκαν επειδή η κυβέρνηση πέτυχε κάποιο οικονομικό «θαύμα», άξιο αναφοράς στους πρωτοετείς των οικονομικών σχολών αλλά επειδή, όπως όλα δείχνουν, επέμεινε στη διατήρηση των έμμεσων φόρων στα πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτική είναι η διατήρηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, παρά το γεγονός ότι έφτασε, για παράδειγμα, να ξεπερνά τα 2,5 ευρώ το λίτρο της «απλής» αμόλυβδης, με άμεσες συνέπειες στις τιμές των τροφίμων, κ.α.
Με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, οι «πολλοί», που έχουν από μεσαία έως και ελάχιστα εισοδήματα, αναγκάστηκαν να αδειάσουν τα πορτοφόλια τους και να φτωχοποιηθούν ακόμη περισσότερο για να έχει υψηλά έσοδα ο κρατικός προϋπολογισμός και να στηριχθούν μειώσεις άμεσων φόρων υπέρ λίγων (για παράδειγμα σημαντική μείωση ΕΝΦΙΑ για μεγάλες ακίνητες περιουσίες) και παροχές – «ψίχουλα» για ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Φυσικά, με βάση αυτή τη «συνταγή» ο Χειμώνας δεν θα «βγει» για τους περισσότερους από τους πολίτες της χώρας, που ήδη στερούνται ακόμη και πολλά από τα πλέον βασικά αγαθά.
Ο κ. Σκυλακάκης «πανηγυρίζει» ενώ ο κόσμος «σιχτιρίζει»
Ωστόσο, αντί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να σκεφτούν τις επιπτώσεις της πολιτικής τους επί των μεσαίων και ασθενών από οικονομικής άποψης στρωμάτων της κοινωνίας, όπως συνηθίζουν προχώρησαν σε δηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα με την ανακοίνωση των νεότερων αποτελεσμάτων από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Στη «γραμμή» αυτή έμεινε τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίζεται και τον μήνα Ιούλιο. Είναι συνυφασμένη με την αντοχή που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία στις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια».
Προφανώς, ο κ. Σκυλακάκης μοιάζει να «κοιτά» τις εξελίξεις μέσα από τα δεδομένα ενός κυβερνητικού στελέχους με εισοδήματα κατά πολύ μεγαλύτερα από τον μέσο όσο που έχουν οι πολίτες και να μην έχει πιεστεί για να βάλει έστω και λίγη βενζίνη για να πάει στην εργασία του ή να μειώσει τα προϊόντα που τοποθετεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» του. Μέσα από το γραφείου του, στην πλατεία Συντάγματος, φαίνεται ότι αδυνατεί να ακούσει τις φωνές των περισσότερων κατοίκων της Ελλάδας που δεν «πανηγυρίζουν» επειδή αυξήθηκαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της διατήρησης των έμμεσων φόρων σε επίπεδα – «ρεκόρ» για το σύνολο της Ευρώπης, αλλά αντιθέτως δείχνουν τόσο στην καθημερινότητά τους, όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να «σιχτιρίζουν» για τη διαρκή και όλο και μεγαλύτερη φτωχοποίησή τους, με τον Χειμώνα να δείχνει ότι για τους «πολλούς» θα είναι δραματικός.