Όλοι όσοι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να ξανακερδίσουν τα κεφάλαιά τους από αποτυχημένες επενδύσεις στην αγορά crypto… σφάλλουν, σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές του κλάδου.
Μέσα σε λιγότερο από 3 εβδομάδες, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτογράφησης, οι Celsius και Voyager Digital, υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης αφήνοντας τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων χρηστών παγιδευμένα στις πλατφόρμες τους. Oι δύο εταιρείες προχώρησαν σε «πάγωμα» λογαριασμών εξαιτίας πολλών αναλήψεων που οδήγησαν τελικά, σε ζητήματα ρευστότητας.
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει σοκ στην αγορά crypto με τους αναλυτές να φοβούνται για ντόμινο επιπτώσεων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Είναι ασφαλές το χαρτοφυλάκιό μου;
Μέχρι στιγμής, τα κρυπτονομίσματα δεν υπόκεινται σε κανονισμούς και ρυθμίσεις, γεγονός που σημαίνει στην πραγματικότητα, ότι ο εν λόγω κλάδος δεν προσφέρει στους πολίτες την ασφάλεια που θα τους προσέφερε για παράδειγμα, μία τράπεζα.
Υπενθυμίζεται πως η US Securities Investor Protection Corporation ασφαλίζει τους εμπόρους με έως και 500.000 δολάρια κεφάλαιο σε μετρητά και τίτλους, σε περίπτωση που ένας μεσίτης – μέλος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Παράλληλα, η Federal Deposit Insurance Corporation, προσφέρει στους τραπεζικούς καταθέτες προστασία έως και 250.000 δολαρίων σε περίπτωση αποτυχίας ενός ασφαλισμένου δανειστή.
Παρόλα αυτά, επειδή ακριβώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν θεσπιστεί νόμοι που να σχετίζονται με τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επενδυτές θα είναι σε θέση να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση που μία εταιρεία crypto παγώσει τον λογαριασμό κάποιου – ή, ακόμη χειρότερα, κηρύξει πτώχευση.
Το πρόβλημα με τις κεντρικές πλατφόρμες κρυπτογράφησης είναι ότι μπορούν να συνδυάσουν τα κεφάλαια διαφορετικών πελατών για να προχωρήσουν σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Σάβαλ, δικηγόρο της Kobre & Kim. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι ιδιοκτησία του χρηματιστηρίου και όχι των χρηστών. «Οι χρήστες μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι, σε ένα σενάριο χρεοκοπίας, η κρυπτογράφηση και τα κεφάλαια που διατηρούνται στους λογαριασμούς τους μπορεί να μην θεωρούνται δική τους ιδιοκτησία», τονίζει ο Σάβαλ σύμφωνα με το CNBC.
Τα ανταλλακτήρια συχνά συγκεντρώνουν κρυπτονομίσματα και κεφάλαια διαφορετικών πελατών στο ίδιο πορτοφόλι αποθήκευσης ή λογαριασμό. Το τι θα συμβεί με τα κεφάλαια των πελατών σε περιπτώσεις πτώχευσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία χρήστη της εταιρείας και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Οι όροι χρήσης της Celsius αναφέρουν ότι τυχόν κεφάλαια που κατατίθενται στην εταιρεία «ενδέχεται να μην είναι ανακτήσιμα» σε περίπτωση χρεοκοπίας. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για προστασία από πτώχευση την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύπτοντας μια τρύπα 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της. Χρωστάει στους πελάτες της περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά της η γνωστή εταιρεία crypto ισχυρίζεται ότι διαθέτει αυτή τη στιγμή, 167 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην αφήνει τους πελάτες να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Voyager, τα δολάρια των πελατών της φυλάσσονται σε λογαριασμό ασφαλισμένο από την FDIC στη Metropolitan Commercial Bank στη Νέα Υόρκη. Η εν λόγω αξίωση, ωστόσο, αμφισβητήθηκε από νομικούς εμπειρογνώμονες και την ίδια την τράπεζα. Η FDIC προσφέρει προστασία κεφαλαίων μόνο σε περίπτωση αποτυχίας μιας τράπεζας, όχι μιας εταιρείας κρυπτογράφησης.
Σύμφωνα ωστόσο, με εκπροσώπους της Voyager, η εταιρεία εργάζεται μέσω μιας «διαδικασίας συμφιλίωσης και αποτροπής απάτης» με τον τραπεζικό της εταίρο, μετά την οποία οι χρήστες θα μπορούν να ανακτήσουν την πρόσβαση στα χρήματά τους. Παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για την αποζημίωση των χρηστών με κρυπτογράφηση στους λογαριασμούς τους, μετοχές της Voyager και το διακριτικό της εταιρείας, καθώς και οποιοδήποτε χρέος ανακτήθηκε από το Three Arrows Capital.
Celsius και Voyager υπέβαλαν αίτηση για αυτό που είναι γνωστό ως Κεφάλαιο 11, μια μορφή πτωχευτικής προστασίας που επιτρέπει στις εταιρείες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Στόχος τους είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ακόμα μια βιώσιμη επιχείρηση μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι χρήστες των Celsius και Voyager να αντιμετωπίζονται ως «ακάλυπτοι πιστωτές».
Πώς μπορώ να προστατεύσω τα κεφάλαιά μου;
Οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν να μετακινήσουν το χαρτοφυλάκιό τους από ένα χρηματιστήριο σε πορτοφόλια που ονομάζονται «self-custody». Κάθε επενδυτής είναι υπεύθυνος για το δικό του ιδιωτικό κλειδί, για έναν δηλαδή, μυστικό κωδικό πρόσβασης που απαιτείται για την απόκτηση πρόσβασης σε ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση ενέχει τους δικούς της κινδύνους. Εάν ένας κάτοχος κρυπτογράφησης χάσει το ιδιωτικό του κλειδί, ενδέχεται να μην μπορέσει ποτέ να ανακτήσει τα χρήματά του. Υπήρξαν αμέτρητα παραδείγματα ατόμων στο παρελθόν, που έχασαν σκληρούς δίσκους ή USB sticks που περιείχαν θησαυρούς κρυπτογράφησης αξίας εκατομμυρίων.