«Κλείδωσε» η επιταγή ακρίβειας – Ποιες άλλες παρεμβάσεις εξετάζονται

Mε τη χορήγηση μιας ενισχυμένης επιταγής ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση να στηρίξει τα νοικοκυριά το φθινόπωρο ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος έχει «κλειδώσει» ελέω του ασφαλούς δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από τα αυξημένα τουριστικά και φορολογικά έσοδα, τα οποία έχουν πιάσει… ταβάνι, ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα το ύψος της επιταγής ακρίβειας, που εκτιμάται όμως ότι θα είναι άνω των 200 ευρώ, και ο αριθμός των δικαιούχων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά σε σύγκριση με όσα έλαβαν την πρώτη επιταγή ακρίβειας το περασμένο Πάσχα.

Στόχος είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας. Ένας παράγοντας που θα κρίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον τελικό αριθμό των δικαιούχων είναι το αν σε αυτόν συμπεριληφθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη χορήγηση ενός έξτρα βοηθήματος στη συγκεκριμένη ομάδα, εν είδει 13ης σύνταξης.

Το περασμένο Πάσχα, επιταγή ακρίβειας είχε δοθεί σε 1,7 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού.

Eισηγήσεις

Στις εισηγήσεις που έχει δεχθεί το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνεται ακόμα μια σειρά από μέτρα στήριξης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, όπως: αυξημένο επίδομα θέρμανσης από τον Οκτώβριο, fuel pass 3, επιτάχυνση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου και, βεβαίως, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η συνέχιση των επιδοτήσεων ρεύματος, αλλά και ένα ευρύ σχέδιο για δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια, ενώ δεν αποκλείεται η χορήγηση 13ης σύνταξης. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς το τέλος του Αυγούστου, αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι αποφάσεις

Στο οικονομικό επιτελείο, πριν από την οριστικοποίηση των τελικών μεγεθών, θέλουν να έχουν εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς, εάν οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, θα περιοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί σε παροχές ενίσχυσης των νοικοκυριών.

«Kλειδί» των παροχών, άλλωστε, θα είναι οι ενεργειακές επιδοτήσεις, που θα κρίνουν ποιες από τις υποψήφιες παροχές στήριξης των εισοδημάτων που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα θα υλοποιηθούν.

Το πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι ανακοινώσεις των παρόχων ενέργειας παραπέμπουν σε υψηλές τιμές λιανικής από το φθινόπωρο, οι οποίες θα διογκώσουν τα δημοσιονομικά βάρη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον δύσκολο χειμώνα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, με σκοπό την αύξηση της ρευστότητας κατά 1 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έξτρα δαπάνες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Στο υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αβεβαιότητες, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της πολύ καλής εικόνας που καταγράφεται στο μέτωπο του τουρισμού, της φορολογικής συνέπειας που δείχνουν πολίτες και επιχειρήσεις στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την ακρίβεια, αλλά και της πορείας των επενδύσεων, που εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την ταχύτητα της οικονομίας στο β’ τρίμηνο, μετά το 7,1% της ανάκαμψης που σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο. Εάν διατηρηθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης άνω του 5% και το β’ τρίμηνο, τότε θα αναθεωρηθεί ο στόχος για υψηλότερη ανάπτυξη το 2022, που για την ώρα παραμένει στο 3,1%.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

επιταγή ακρίβειας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.