Σε τεντωμένο σχοινί η Γερμανία: Ετοιμάζουν θερμαινόμενα καταφύγια – Φόβοι για σφοδρές κοινωνικές αναταραχές

Αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να κηρύξει «έκτακτη κατάσταση» φυσικού αερίου, η οποία θα επιτρέψει στο κράτος να αποφασίζει ποιος θα παίρνει!

Για αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Σολτς κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg σε μια εκτενή ανάλυσή του για την παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, σημειώνοντας πως προετοιμάζεται με καθυστέρηση για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου είναι πολύ πιθανό ένα ενεργειακό black out από τη Ρωσία.

Ήδη το προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα, η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους σε πισίνες και γυμναστήρια και την ίδια ώρα οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν θερμαινόμενα «καταφύγια», με στόχο να κρατήσουν τους πολίτες ασφαλείς από το κρύο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή μιας κρίσης που θα διαδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, γράφει σχετικά το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας πως η Γερμανία έχει ελάχιστο χρόνο, πλέον, για να προετοιμαστεί για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Άλλωστε, πρόκειται, πιθανότατα, για την κατεξοχήν χώρα που αισθάνεται τόσο έντονα την πίεση από τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης τα μισά σχεδόν σπίτια βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, έχει αργήσει να αντιμετωπίσει αυτή την ευαλωτότητα της Γερμανίας, θέτοντας μόλις πρόσφατα στόχους για τη μείωση της ζήτησης, καθώς οι προσπάθειες για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών δεν αποδίδουν. Ως εκ τούτου, η ανησυχία για τον φετινό χειμώνα κορυφώνεται.

Φόβοι για ύφεση και κοινωνικές αναταραχές

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες και επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη μετακύλιση των αυξήσεων του κόστους από τις ενεργειακές εταιρείες στους καταναλωτές. «Αλλά είμαστε μια ισχυρή χώρα και μια ισχυρή δημοκρατία. Αυτές είναι καλές προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», πρόσθεσε.

Το ενδεχόμενο «δελτίου» και η ύφεση απειλούν το Βερολίνο, με τις αρχές να εκφράζουν την ανησυχία τους για σφοδρές κοινωνικές αναταραχές, εάν η έλλειψη ενέργειας ξεφύγει από τον έλεγχο. Η Γερμανία, άλλωστε, δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε στη Γαλλία, όπου οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να «καλύψουν το κενό». Την ίδια ώρα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η Ρωσία συνιστά ιστορικά τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτοντας περίπου το 40% της ζήτησης. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, έχει μειώσει σταδιακά τις παραδόσεις σε μια σειρά κινήσεων που αποτελούν ξεκάθαρα αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τελευταία τέτοια κίνηση της Ρωσίας ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Gazprom επικαλέστηκε πρόβλημα με την τουρμπίνα, για να δικαιολογήσει τη μείωση των ροών στον βασικό αγωγό Nord Stream 1 στο 20% περίπου της χωρητικότητας. Κάπως έτσι, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 30% την περασμένη εβδομάδα, με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η πρόκληση, πλέον, για την Ε.Ε. είναι να διατηρήσει τη ροή της ενέργειας, κάτι που δοκιμάζει έντονα την ενότητα του μπλοκ, καθώς και την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί στην επιθετικότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος επιβλέπει τη γερμανική ενεργειακή πολιτική, χαρακτήρισε το σκεπτικό που επικαλέστηκε πρόσφατα η Gazprom «φαρσοκωμωδία», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι σοβαρή, ενώ ανανέωσε την έκκλησή του προς τις εταιρείες και τους καταναλωτές να εντείνουν τις προσπάθειες αποταμίευσης.

Το σενάριο της «έκτακτης κατάστασης» φυσικού αερίου

Για να καλύψει, μάλιστα, τις ελλείψεις, το υπουργείο επέτρεψε τη επαναλειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα -μια σημαντική οπισθοδρόμηση των προσπαθειών για το κλίμα- ενώ συνιστά στους Γερμανούς να εγκαταστήσουν οικονομικές κεφαλές ντους και να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που τα μέτρα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης αποτύχουν, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να κηρύξει «έκτακτη κατάσταση» φυσικού αερίου, η οποία θα επιτρέψει στο κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της διανομής και να αποφασίσει ποιος θα παίρνει καύσιμο και ποιος όχι!

Προς το παρόν, πάντως, τα νοικοκυριά και οι κρίσιμες υποδομές -όπως τα νοσοκομεία- προστατεύονται από διακοπές λειτουργίας, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συνεχιστεί…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.