Καταβροχθίζει από τον δημοσιονομικό χώρο η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών και συνεχίζει να πιέζει προς τα κάτω τα εισοδήματα δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τσέπες των πολιτών και ως εκ τούτου της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το νόμισμα φαίνεται να έχει όμως δύο όψεις, αφού τα στοιχεία από το άλλο μέτωπο, εκείνο των κρατικών εσόδων είναι θετικό, με τον τουρισμό να δίνει το ρυθμό στο χορό των εισπράξεων. Αυτό αποτυπώνεται και από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπου ταυτόχρονα εκφράζεται η ανησυχία για τις αυξήσεις στις τιμές του αερίου, όπως και η υψηλή αβεβαιότητα διεθνώς.

 

Αρμόδια στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα να συνεχίσει να στηρίζει τους πολιτες για το ηλεκτρικό ρεύμα και τους ευάλωτους, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου θα καθορίσουν πώς θα διατεθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει από την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τα έσοδα από τον τουρισμό. Η μεγάλη ανησυχία είναι αν θα παραμείνει το φυσικό αέριο κάτω από το “κόκκινο” όριο των 100 δολαρίων. Το κόστος για την οικονομία είναι 500 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ σε ορίζοντα ενός έτους για κάθε 10 ευρώ αύξηση πάνω από τα 100 δολάρια, και η δημοσιονομική επίπτωση είναι στα 300-400 εκατ. Ευρώ. Αντιθέτως μία μείωση του φυσικού αερίου κάτω από τα 100 δολάρια δημιουργεί πρόσθετο χώρο.

Τα έσοδα λοιπόν πηγαίνουν καλά, ωστόσο η τιμή του φυσικού αερίου έχει δεκαπλασιαστεί. Οι οικονομολόγοι δεν εκπεμπουν πολύ θετικά μηνύματα, ως την πορεία των παγκόσμιων ενεργειακών τιμών, βλέποντας διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων και πως αυξάνονται οι κίνδυνοι για περαιτέρω ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις νέες εξελίξεις γύρω από τις ροές της Gazprom. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Goldman Sachs και βάσει το βασικό σενάριο όπου η παροχή του αερίου είναι στο 40%, οι τιμές θα ενισχυθούν προς τα 170 ευρώ/MWh το τρίτο τρίμηνο και μία μηδενική ροή θα ανέβαζε το TTF πάνω από τα 210 ευρώ/MWh. Ο ρυθμός λειτουργίας του 20% δείχνει μία πιθανή βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία των τιμών σε περίπου 190 ευρώ/MWh.

Αυξάνονται τα κρατικά έσοδα, οι πολίτες «κόβουν» έξοδα

Παρά το σφυροκόπημα που δεχεται το εισόδημα των νοικοκυριών, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πως το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι αρκετά επάνω από τα 200 δισεκ., περίπου 20 δισεκ. παραπάνω από το ΑΕΠ του 2019. Παρά ταύτα το τοπίο είναι αβέβαιο, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα με τους καταναλωτές να κόβουν συνεχώς από τις δαπάνες.Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 8,6% από το 8,1% τον Μάιο. Στην Ελλάδα ανήλθε στο 11,6%, παρουσιάζοντας άνοδο από το 10,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) η ακρίβεια έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες. Διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην ζωή των πολιτών, αλλά και τις απόψεις για τα αίτιά της , όπως και τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Έτσι, το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18,7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.

Αισιοδοξία για τα κρατικά έσοδα

Στην κυβέρνηση αφήνουν πάντως δημοσιονομικό παράθυρο για νέες παροχές και μεγαλύτερη ευελιξία στα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας βάσει των αυξημένων -κατά 17% – φορολογικών εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου. Στο βασικό σενάριο οι ενισχύσεις που έχουν προυπολογιστεί είναι στα 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.Στο δυσμενές όμως σενάριο, δηλαδή εάν κλείσει η στρόφιγγα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τότε, εξετάζεται αλλαγή πάλι στους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022 για το 2023.

Στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι είναι σε καλύτερη θέση η ελληνική οικονομία κυρίως λόγω τουρισμού και οι εκτιμήσεις δείχνουν προς ανάπτυξη στο 4% ενώ η Ελλάδα έχει «μαξιλαράκι» ρευστότητας στο 14,5% του ΑΕΠ. Τα μηνύματα είναι ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει την στρόφιγγα καθώς θα έχει 15% μείωση στο αέριο σε σχέση με το 2021, μπαίνει στην παραγωγή ρεύματος και ο λιγνίτης, ενώ θα χρησιμοποιείται και πετρέλαιο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 3,425 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,896 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 24.673 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3.584 εκατ. ευρώ ή 17% έναντι του στόχου και η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ.Τα στοιχεία όμως αποκαλύπτουν και μείωση της κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα ανήλθαν στα 1,911 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022, μειωμένα κατά 149 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, ήτοι 2,059 δισ. ευρώ.