Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι “ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας”, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας τις προμήθειές τους από τρίτους προμηθευτές, απομακρυνόμενη από τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, οι ροές από τη συγκεκριμένη χώρα στο εγγύς μέλλον παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται μια πλήρης διακοπή τους, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ, σε σχόλιό του στο οποίο περιγράφει τα βήματα που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη για να αποφύγει μια μεγάλη κρίση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.
Η προειδοποίηση του Birol έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας μη αναμενόμενη ζήτηση για παραγωγή αερίου προκειμένου να διατηρηθούν δροσερές οι οικίες και οι επιχειρήσεις. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς ο θερμός αέρας μειώνει την αιολική ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού μειώνει την παραγωγή πυρηνικών σταθμών και η πτώση της στάθμης των ποταμών δημιουργεί προβλήματα στην παροχή άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Το να βασιστεί η Ευρώπη σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστείλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ, αναφέρει ο Birol. Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον IEA.
“Το πρώτο άμεσο βήμα προς την πλήρωση των ευρωπαϊκών χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί το εξοικονομημένο αέριο. Μέρος αυτής της διαδικασίας συμβαίνει ήδη λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ωστόσο απαιτούνται περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση”, είπε. “Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα, ο οποίος πλησιάζει γοργά”.
Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει “αυξημένος κίνδυνος σοκ εφοδιασμού εάν υπάρξει πλήρης διακοπή ροών από πλευράς Ρωσίας”, σημειώνει ο Birol. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν πριν η ήπειρος καταφέρει να εξασφαλίσει αυτό το όριο αποθήκευσης, προσθέτει.
Για να αποφευχθούν οι δραστικοί περιορισμοί στη χρήση φυσικού αερίου αργότερα φέτος, ο ΔΟΕ προτείνει μια σειρά βημάτων στα οποία πρέπει να προχωρήσουν οι ηγέτες της ΕΕ με συντονισμένη προσέγγιση:
–Πλατφόρμες δημοπρασιών οι οποίες να ωθούν τους βιομηχανικούς χρήστες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση
-Μείωση στη χρήση φυσικού αερίου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας προσωρινά την καύση άνθρακα και πετρελαίου, καθώς και την πυρηνική παραγωγή
–Συνδυασμένες προσπάθειες μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως “αυστηρή συνεργασία για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”
–Μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς των νοικοκυριών, με θέσπιση προτύπων ψύξης και ελέγχους. Τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια θα πρέπει να αποτελέσουν πρωτοπορία σε αυτή τη διαδικασία, ενώ οι εκστρατείες θα πρέπει να ενθαρρύνουν αλλαγές συμπεριφοράς μεταξύ των καταναλωτών
–Ενιαία δράση για σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ
Η ΕΕ και πιο ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκθέσει την Τετάρτη μια σειρά από επείγουσες ενέργειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία – συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένα μέτρα με όρους αγοράς – προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από πλευράς Ρωσίας.
Νευρικότητα
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξάλλου, εκτινάχθηκαν το πρωί της Δευτέρας κατά 3,3% πάνω από τα 164 ευρώ η μεγαβατώρα μαζί με το κύμα κάύσωνα που ταλαιπωρεί το δυτικό τμήμα της ηπείρου, καθώς το τελευταίο αυξάνει τη ζήτηση για κλιματισμό και ωθεί υψηλότερα τα ενεργειακά κόστη, για να αποκλιμακωθούν αργότερα.
Οι θερμοκρασίες σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με προβλέψεις της Maxar. Η Γερμανία παρήγαγε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας – ρεκόρ από ηλιακά πάνελ την Κυριακή και αναμένεται να πραγματοποιήσει νέο ρεκόρ την Τρίτη.
Ο καύσωνας – υπενθύμιση της οξύτητας της κλιματικής αλλαγής – επιτείνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Αξιωματούχοι και traders παρακολουθούν με προσοχή το κατά πόσον ο αγωγός Nord Stream, που συνδέει Ρωσία και Γερμανία, θα επανέλθει σε λειτουργία εντός της εβδομάδας, όταν και θα τελειώσει η περίοδος τακτικής συντήρησής του. Η Μόσχα έχει ήδη περικόψει τις προμήθειες προς τις ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της μεταξύ τους έντασης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Μια τουρμπίνα του Nord Stream μεταφέρθηκε από τον Καναδά, όπου επισκευάστηκε, στη Γερμανία στις 17 Ιουλίου, όπως ανέφερε η Kommersant, επικαλούμενη πηγές της.
Η τουρμπίνα είχε μείνει στον Καναδά στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η ρωσική Gazprom είχε δηλώσει ότι ήταν αναγκασμένη να μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού, του μεγαλύτερου που συνδέει το ρωσικό έδαφος με την Ευρώπη, κατά 40% λόγω εξοπλισμού ο οποίος δεν είχε επιστραφεί.
Ακόμη και μετά τη λήξη των εργασιών συντήρησης του Nord Stream, είναι άγνωστο το τι ποσότητες φυσικού αερίου θα επιτρέψει η Ρωσία να κινηθούν δυτικά προς τη Γηραιά Ήπειρο, σημειώνει σε σημείωμά της η Deutsche Bank. “Μέρος αυτής της απόφασης θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και μέρος της θα έχει επιχειρησιακά – τεχνικά, καθώς η επισκευασμένη τουρμπίνα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον αυτός θα είναι ο ισχυρισμός”, συμπληρώνει.
Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Αυγούστου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, στις 14.06 ώρα Ελλάδος, κινείτο πτωτικά κατά 2,141%, στα 156,150 ευρώ η μεγαβατώρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 8,8% την Παρασκευή.
Πηγή: capital.gr