Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη «βρήκε την λύση» στο πανάκριβο αμερικανικό LNG!
Ένα εφιαλτικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει οριστικά την προμήθεια φυσικού αερίου παρουσιάζει η Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι τα τιμολόγια ρεύματος και αερίου για τα νοικοκυριά θα εκτοξευθούν στα 500 ευρώ μηνιαίως!
Και όλα αυτά όταν η Ρωσία έχει φτάσει πλέον τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ιλιγγιώδη ποσά μετά τις κυρώσεις! Η ελληνική κυβέρνηση αφού πρωτοστάτησε σε αυτές τις κυρώσεις που υποτίθεται θα έπλητταν την ρωσική οικονομία, το μόνο που κατάφερε ήταν να φέρει ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας.
Και η λύση για τους λογαριασμούς ηλεκτροσόκ, που μπορεί να είναι μόνο στην αρχή τους; Να αυξήσει την εισαγωγή πανάκριβου αμερικανικού LNG! Αυτό αποφάσισαν σήμερα στο υπουργείο περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, προβλέπει εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας τα 170 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριου, δηλαδή 470- 500 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% (!!) συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020.
Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια άνοδο του ενεργειακού κόστους της τάξεως του 65% στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου.
Οπως τονίζει η Goldman Sachs, η περαιτέρω εκτόξευση της ήδη ακριβής ενέργειας θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ενέργειας, όπως είναι π.χ. οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες γυαλιού, χάρτου, χάλυβα, τσιμέντου, κεραμικών, ενώ δεν αποκλείει κάποιες βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλο όγκο φυσικού αερίου να έχουν ελλείψεις και να αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους.
Συγκρίνοντας το σήμερα με το 2020 η Goldman Sachs υπολογίζει πως το συνολικό κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 200%, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής ARERA.
Μάλιστα, η Γερμανία και η Ιταλία, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ενέργειας και είναι πολύ πιθανό στην περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα να πληγεί περίπου το 65% με 80% της βιομηχανικής παραγωγής τους.
Ειδικότερα στη Γερμανία, η πλήρης διακοπή θα έχει μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές συνέπειες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Υπολογίζει πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίσει έλλειψη περίπου 20 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σε ετήσια βάση, που θα πλήξει περίπου το 65% των βιομηχανιών της, με την υπόθεση βεβαίως ότι δεν θα ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η κατανάλωση.
Κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη: «Θα φέρουμε επιπλέον φορτία LNG»
Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης (αφού πρώτα ουσιαστικά προκάλεσαν την διάλυση των λιγνιτικών μονάδων που μας παρείχαν αυτάρκεια) σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού από την Ρωσία παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη με τον οποίο είχε σήμερα την πρώτη επίσημη συνάντηση.
Κατά τη συνάντηση σύμφωνα με το ΥΠΕΝ επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την απεξάρτηση όχι μόνο της ίδιας αλλά και του συνόλου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο κ. Σκρέκας ανέδειξε τη σημασία του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος κατασκευάζεται και του διασυνοριακού αγωγού Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή υπογραμμίζοντας -βάσει των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του έτους- ότι το μερίδιο του ρωσικού αερίου στο μείγμα εισαγωγών μας έχει μειωθεί κατά 21%, ενώ η συμμετοχή του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έχει αντιστοίχως αυξηθεί κατά 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε στον Αμερικανό πρέσβη, ότι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο αναλογεί αυτή τη στιγμή στο 44% της τελικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας και ότι το 60% του συνόλου των εισαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου προέρχεται από τις ΗΠΑ με δυνητικά αυξητική τάση.
Ο κ. Σκρέκας ανέλυσε με τον Αμερικανό πρέσβη τη γενικότερη ενεργειακή κατάσταση ασφάλειας στην Ε.Ε. που έχει δημιουργηθεί με την μείωση των ροών ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος (αν η Μόσχα δεν αποφασίσει διαφορετικά) αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 21 Ιουλίου.
Ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές πτυχές του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσα από έναν συνδυασμό δράσεων.
Αυτές περιλαμβάνουν:
– την αύξηση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής,
– την ετοιμότητα μετατροπής του καυσίμου 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο σε ντίζελ και
– την αύξηση τόσο της δυνατότητας αποθήκευσης, όσο και της δυνατότητας επαναεριοποίησης της Ρεβυθούσας με την προσθήκη πλωτής δεξαμενής (FSU).
Τέλος ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τη στρατηγική της χώρας στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον προγραμματισμό που έχει δρομολογηθεί με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία αλλά και τη Βουλγαρία, όπου η δεύτερη γραμμή Νέα Σάντα – Μαρίτσα αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου έτους αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα εισαγωγών ηλεκτρισμού από τη γειτονική μας χώρα.