Έρχονται σημαντικές επιβαρύνσεις εν μέσω ακρίβειας, ληστρικών λογαριασμών ηλεκτρικού και φτώχειας
Στα ύψη αναμένεται να βρεθούν οι δόσεις δανείων σε χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ τον Ιούλιο. Παράλληλα, αύξηση θα δουν στις μηνιαίες δόσεις τους και όσοι έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την επιλογή τους στο παρελθόν, με προτροπή των τραπεζών.
Η ξαφνική απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου της από το 2007 σόκαρε τις αγορές, ενώ προκαλεί κατακόρυφη άνοδο του ελβετικού φράγκου και φέρνει νέες επιβαρύνσεις στις μηνιαίες δόσεις δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών.
Πρόκειται για τους ίδιους δανειολήπτες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την «ξέφρενη» ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος μετά την κρίση του 2008 και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν «διπλοπληρώσει» το δάνειο που έχουν λάβει. Η SNB ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,5%, ώστε να ανέβει από το -0,75% στο -0,25%.
«Ό,τι δάνεια είναι με κυμαινόμενα επιτόκια θα επηρεαστούν προς τα πάνω. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια» τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι οι δανειολήπτες θα αρχίσουν να επηρεάζονται «όσο αυξάνει η ΕΚΤ το επιτόκιο», κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα.
Άγνωστες παραμένουν ακόμα οι προθέσεις της ΕΚΤ, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτη αύξηση στις αρχές του 2023.
Σε περίπτωση που τα επιτόκια του ευρώ αυξηθούν κατά συνολικά 1%, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που σχεδιάζει η ΕΚΤ, ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που χορηγήθηκε το 2010 με επιτόκιο 3,75%, σε περίπτωση που ανέλθει στο 4,75% η μηνιαία δόση θα αυξηθεί από τα 463,12 ευρώ σήμερα, στα 501,12 ευρώ τον μήνα, μια αύξηση σχεδόν κατά 38 ευρώ ή 456 ευρώ σε ετήσια βάση.
Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι ο κύκλος των υψηλότερων επιτοκίων θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άμεσα.