Power Pass: Τι ισχύει με την ημερομηνία έκδοσης των λογαριασμών – Τα SOS πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Σε λίγες ώρες θα ανοίξει η πλατφόρμα του Power Pass για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος από 18 έως 600 ευρώ καθώς αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελευταίες δοκιμές από τους τεχνικούς, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου.

Ο κ. Πετραλιάς εξήγησε τι συμβαίνει με τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1η Ιουνίου. Όπως είπε όλος ο σχεδιασμός για το Power Pass έχει γίνει με βάση την ημερομηνία έκδοσης.

Τόνισε ότι επιδοτούνται όλοι οι  λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου έως και 31 Μαΐου και πρόσθεσε ότι το να γίνει επιδότηση βάσει της περιόδου κατανάλωσης είναι ανέφικτο γιατί οι μετρήσεις από τον ΑΔΜΗΕ, από κάθε πάροχο δεν γίνονται ανά ημερολογικό μήνα αλλά σε σπαστές ημέρες κάθε μήνα. Συν το ότι μπορεί να υπάρχουν αλλαγές κατοικίας μέσα σε έναν μήνα.

«Ο μόνος τρόπος λοιπόν ήταν να πάμε με την ημερομηνία έκδοσης. Ένας που βγαίνει ο λογαριασμός του τον Ιούνιο για τον Μάιο δεν θα πάρει για τον Μάιο επιδότηση αλλά ο λογαριασμός που βγήκε τον Δεκέμβριο για τον Νοέμβριο θα πάρει για τον Νοέμβριο. Αυτός που θα πάρει Νοέμβριο αντί για Μάιο είναι πιο ωφελημένος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πετραλιάς και συμπλήρωσε:

«Οι έναντι λογαριασμοί από 6 Μαρτίου έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής άρα θα πληρωθούν για Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο οπότε θα πληρωθούν και με τον λογαριασμό έναντι που έχει βγει. Και εκκαθαριστικός να βγει τον Ιούνιο θα πληρώσουμε και τον έναντι που βγήκε τον Μάιο».

Ποιοι θα πάρουν την επιδότηση και οι λεπτομέρειες για την αίτηση

Εν συνεχεία, ο κ. Πετραλιάς έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με το ποιοι δικαιούνται την επιδότηση και πώς πρέπει να γίνει η αίτηση στην πλατφόρμα.

«Στην περίπτωση που είναι σε άλλο όνομα ο λογαριασμός και σε άλλο το σπίτι, ο κ. Πετραλιάς είπε ότι «ένα μέλος από το νοικοκυριό θα δηλώνει την κάθε παροχή, την κύρια κατοικία. Αν κάνουν κοινή δήλωση, θα μπαίνει ο ένας από τους δύο συζύγους».

Τόνισε επίσης ότι η επιδότηση θα δοθεί αφού κλείσει η πλατφόρμα για να γίνει καταμερισμός με βάση τον αλγόριθμο.

«Αν την παροχή την έχει δηλώσει ένα πρόσωπο, είναι αυτός ο δικαιούχος. Αν ένα σπίτι (π.χ. πάνω- κάτω) είναι σε δύο ονόματα τότε κοιτάμε σε ποιον βγαίνει ο λογαριασμός. Αν δεν βγαίνει σε κανενός εκ των δύο το όνομα ο λογαριασμός και έχουν αιτηθεί για την επιδότηση και οι δύο θα την πάρουν δια δύο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το Ε1 που χρησιμοποιείται είναι του 2020. Για όσους έχουν υποβάλει του 2021 θα χρησιμοποιηθεί του 2021. Αν κάποιος έχει φοιτητική κατοικία που μισθώνει ή αν είναι η πρώτη του δήλωση έχει υποχρέωση να υποβάλει τη δήλωση του 2021 πριν κάνει την αίτηση. Είναι σημαντικό να γίνει η αίτηση έως 30/6 γιατί αλλιώς θα πάνε πιο πίσω οι πληρωμές».

Κάποιος θα μπαίνει με τα διαπιστευτήρια του Taxisnet στην πλατφόρμα, θα γίνεται η αίτηση, θα αντλούνται τα στοιχεία της πρώτης κατοικίας, θα συμπληρώνει τα στοιχεία ή θα αλλάζει όσα έχουν αλλάξει. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο IBAN.

Οι διευκρινίσεις Οικονόμου για το Power Pass

Διευκρινίσεις για το εάν δικαιούνται να λάβουν αναδρομική επιδότηση ρεύματος από 18 έως 600 ευρώ (Power Pass ) όσοι είχαν λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιουνίου έδωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Ο σχεδιασμός είναι να συμπεριληφθούν οι λογαριασμοί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Πάντοτε κάπου πρέπει να βάζεις τα όρια σε τέτοιου είδους μηχανισμούς που αποζημιώνουν τα διαστήματα καταναλώσεων”, απάντησε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί λύση για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.  “Εάν χρειαστεί να υπάρξει κάποια διορθωτική κίνηση για κάποιες οριακές καταστάσεις, δεν το γνωρίζω, θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Πάντως εκείνη η περίοδος είναι μια περίοδος κατά την οποία είχαν επιβαρυνθεί πολύ σημαντικά  οι καταναλωτές που είχαν πάνω από 300 κιλοβατώρες και μέσω αυτής της διαδικασίας θα τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης  μετά την επιδότηση που είχαν δεχθεί είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους “, σημείωσε.

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.