Πάρτυ και για τους Σαουδάραβες: Αύξησαν την τιμή του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τη μεγαλύτερη αγορά της, την Ασία, περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς η ζήτηση αυξάνεται με τις κύριες οικονομίες της περιοχής να χαλαρώνουν τους περιορισμούς των κοροναϊών.

Η αύξηση για τις αποστολές του Ιουλίου συνεχίζει ένα σερί αυξήσεων που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και διακόπηκε μόνο όταν ο κρατικός παραγωγός Saudi Aramco μείωσε τις τιμές από τα επίπεδα ρεκόρ για αυτόν τον μήνα.

Με πληροφορίες απο το capital.gr

Η Aramco αύξησε τη βασική ποιότητα αργού Arab Light για τους πελάτες της στην Ασία κατά 2,10 δολάρια το βαρέλι από τον Ιούνιο σε 6,50 δολάρια πάνω από το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιεί. Η αγορά ανέμενε ενίσχυση κατά 1,50 δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε διυλιστήρια και εμπόρους.

Το βασίλειο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές για τις αποστολές που πωλούνται βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων μετά την εκτίναξη των προθεσμιακών συμβολαίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αργό έχει σκαρφαλώσει πάνω από 50% φέτος σε σχεδόν 120 δολάρια το βαρέλι.

Η αγορά έχει σφίξει καθώς οι ροές από τη Ρωσία μειώνονται λόγω των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων. Επιπλέον, ασιατικές χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη τερματίζουν τα λουκέτα που περιόρισαν τη ζήτηση τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες.

Σε ορισμένα μέρη “η ανάκαμψη της ζήτησης είναι κάτι το ιδιαίτερο”, δήλωσε την Κυριακή ο Mike Muller, επικεφαλής της Ασίας στην Vitol Group, σε podcast που παρήγαγε η Gulf Intelligence με έδρα το Ντουμπάι. “Πολλές από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου εδρεύω, ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες όσον αφορά τη ζήτηση για οδικές μεταφορές. Και προσπαθήστε να αγοράσετε ένα αεροπορικό εισιτήριο στη Σιγκαπούρη κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι τρομερά δύσκολο”.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την Πέμπτη να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής. Το καρτέλ των 23 χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, δήλωσε ότι θα προσθέσει 648.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περίπου 50% περισσότερο από τις κινήσεις του τους τελευταίους μήνες.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές δήλωσαν ότι η ομάδα είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους της, επειδή πολλά μέλη, ακόμη και εκτός της Ρωσίας, αγωνίζονται να αντλήσουν περισσότερο. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι περίπου τα μόνα κράτη του ΟΠΕΚ+ με σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Η Σαουδική Αραβία στέλνει πάνω από το 60% των εξαγωγών αργού της στην Ασία, με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.