Το δολάριο ΗΠΑ έχει παίξει εδώ και πολύ καιρό μεγάλο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές. Και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και όταν η αμερικανική οικονομία παράγει ένα συρρικνούμενο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Αυτό υποστηρίζουν σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο IMFBlog οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Arslanalp , Barry Eichengreen και Chima Simpson-Bell.
Ωστόσο – συνεχίζουν – παρόλο που η παρουσία του νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο, το διεθνές χρέος και ο μη τραπεζικός δανεισμός εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ το μερίδιο των ΗΠΑ στο εμπόριο, την έκδοση ομολόγων και τον διεθνή δανεισμό, οι κεντρικές τράπεζες δεν διατηρούν το δολάριο στα αποθεματικά τους στο βαθμό που κάποτε το έκαναν.
Χάνει την πρωτοκαθεδρία του
Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας , το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έπεσε κάτω από το 59% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, επεκτείνοντας την πτώση δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομισματικής Σύνθεσης των Επίσημων Συναλλαγματικών Αποθεμάτων του ΔΝΤ .
Σε ένα παράδειγμα της ευρύτερης αλλαγής στη σύνθεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η Τράπεζα του Ισραήλ παρουσίασε πρόσφατα μια νέα στρατηγική για τα αποθέματά της άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Από φέτος, θα μειώσει το μερίδιο των δολαρίων ΗΠΑ και θα αυξήσει τις κατανομές του χαρτοφυλακίου σε δολάριο Αυστραλίας, δολάριο Καναδά, κινεζικό ρενμίνμπι και γιεν Ιαπωνίας.
Διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκια
Οι αναλυτές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι σε ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας του Ταμείου, ο μειωμένος ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ δεν συνδυάστηκε με αυξήσεις των μετοχών των άλλων παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων: του ευρώ, του γιεν και της λίρας.
Επιπλέον, ενώ σημειώθηκε κάποια αύξηση στο μερίδιο των αποθεματικών σε ρενμίνμπι, αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το ένα τέταρτο της μετατόπισης από τα δολάρια τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω του σχετικά κλειστού λογαριασμού κεφαλαίου της Κίνας. Επιπλέον, μια επικαιροποίηση των δεδομένων που αναφέρονται στο έγγραφο εργασίας δείχνει ότι, από τα τέλη του περασμένου έτους, μια μόνο χώρα —η Ρωσία— διατηρούσε σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων σε renminbi.
Οι μικρότερες οικονομίες
Αντίθετα, τα νομίσματα μικρότερων οικονομιών που παραδοσιακά δεν κατείχαν εξέχουσα θέση στα χαρτοφυλάκια αποθεματικών, όπως τα δολάρια Αυστραλίας και Καναδά, η κορόνα Σουηδίας και το γουόν Νότιας Κορέας, αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της μετατόπισης από τα δολάρια.
Δύο παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση της κίνησης σε αυτό το σύνολο νομισμάτων:
Αυτά τα νομίσματα συνδυάζουν υψηλότερες αποδόσεις με σχετικά χαμηλότερη μεταβλητότητα. Αυτό απευθύνεται ολοένα και περισσότερο στους διαχειριστές αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, καθώς τα αποθέματα συναλλάγματος αυξάνονται , αυξάνοντας τα διακυβεύματα για την κατανομή χαρτοφυλακίου.
Οι νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες —όπως η αυτόματη δημιουργία αγορών και τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης ρευστότητας— καθιστούν φθηνότερη και ευκολότερη τη διαπραγμάτευση των νομισμάτων μικρότερων οικονομιών.
Η Federal Reserve
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκδότες αυτών των νομισμάτων έχουν επίσης διμερείς γραμμές ανταλλαγής με την Federal Reserve. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι τα νομίσματά τους θα διατηρήσουν την αξία τους έναντι του δολαρίου.
Μια πιο εύλογη εξήγηση είναι ότι αυτά τα μη παραδοσιακά αποθεματικά νομίσματα εκδίδονται από χώρες με ανοιχτούς λογαριασμούς κεφαλαίων και ιστορικό υγιών και σταθερών πολιτικών.
Σημαντικά χαρακτηριστικά των εκδοτών αποθεματικών νομισμάτων περιλαμβάνουν όχι μόνο το οικονομικό βάρος και το χρηματοοικονομικό βάθος, αλλά και τις διαφανείς και προβλέψιμες πολιτικές. Με άλλα λόγια, η σταθερότητα της οικονομίας και οι αποφάσεις πολιτικής έχουν σημασία για τη διεθνή αποδοχή.