Εκτός ελέγχου οι τιμές στα καύσιμα, «τρέχουν» με «σπασμένα φρένα» με τις αυξήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη: «Καπέλο» ακόμη 5 λεπτών μάλιστα, υπολογίζεται πως θα μπει στην βενζίνη τις επόμενες 24 ώρες, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Οι ανατιμήσεις, πάντως, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, καθώς το τελευταίο διάστημα υπολογίζεται πως οι τιμές των καυσίμων «τσιμπάνε» 2 με 3 λεπτά κάθε μέρα.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
«Βαρύ» το φορτίο για κάθε οδηγό που βλέπει τα καύσιμα να «ροκανίζουν» το εισόδημά του και είναι αναγκασμένος να περιορίζει τις μετακινήσεις.
Ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές στα καύσιμα
Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται σε νέα ιστορικά υψηλά στα 2,298 ευρώ το λίτρο, έχοντας τσιμπήσει 9 λεπτά από την Δευτέρα 23 Μαΐου που ήταν στα 2,205 ευρώ.
Μπορεί η κατάσταση στα νησιά να είναι χειρότερη ωστόσο η χαμηλότερη μέση τιμή στην Ελλάδα καταγράφεται σε νησιωτικό νομό και συγκεκριμένα στη Χίο όπου ισχύει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ. Έτσι, η Χίος έχει μέση τιμή βενζίνης στα 2,257 ευρώ τη στιγμή που στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που οι τιμές είναι παραδοσιακά οι πιο χαμηλές στην Ελλάδα, η μέση τιμή είναι στα 2,275 και 2,265 αντίστοιχα.
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές μέσα σε 3 μήνες
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της αμόλυβδης τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 1,892 ευρώ, όταν σήμερα έχει «πετάξει» στα 2,298 ευρώ αυξημένη κατά 21%!
Η τιμή του Diesel κίνησης τον Φεβρουάριο πωλείτο στα 1,626 ευρώ και σήμερα είναι 1,884 ευρώ το λίτρο. Η ενίσχυση της τιμής της είναι 15,8%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ενσωματώνει έκπτωση 15 λεπτά σε κάθε λίτρο, λόγω της επιδότησης στην «πηγή»
Το «φθηνό» υγραέριο κόστιζε τον Φεβρουάριο 1,061 ευρώ το λίτρο και τώρα «πέταξε» στα 1,121 ευρώ. Η ενίσχυση της τιμής του είναι 5,6%.
Πόσα χάνουμε κάθε χρόνο
Ας δούμε όμως μέσα από συγκεκριμένο παράδειγμα τα επιπλέον ποσά που καταβάλλει ένας κάτοχος αυτοκινήτου για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες καυσίμων που προμηθευόταν για την μετακίνησή του με το ΙΧ, πριν 3 μήνες.
Ας υποθέσουμε, ότι ιδιοκτήτης οχήματος γεμίζει το ρεζερβουάρ του με 40 λίτρα: Στα τέλη Φεβρουαρίου εάν επρόκειτο να το γεμίσει θα έπρεπε να δώσει 75 ευρώ, σήμερα για το ίδιο γέμισμα του ρεζερβουάρ πληρώνει 92 ευρώ! Δηλαδή μέσα σε ένα τρίμηνο χρειάζεται να δίνει 17 ευρώ περισσότερα σε .. κάθε γέμισμα! Με άλλα λόγια αν κάποιος «φουλάρει» δύο φορές τον μήνα πληρώνει 34 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Άρα, για ολόκληρο τον χρόνο μόνον από το τις ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων ο οδηγός χάνει 408 ευρώ!!!! Δηλαδή κάτι παραπάνω από τον μισθό κατώτατο μισθό!!!
Η «χασούρα» για κάθε οικογένεια βεβαίως είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς και τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τις αυξήσεις στο καλάθι του νοικοκυριού.