Η Κίνα βρίσκεται σε αρκετά καλή θέση όσον αφορά τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο δέχθηκε πλήγμα από το μποϊκοτάζ της Δύσης, κατευθύνεται προς τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ωστόσο, η άνοδος της τιμής του για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο ήταν πιο μέτρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη στην περίπτωση της Ινδίας. Και λόγω της συνεχιζόμενης απουσίας ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο, αγοράστριες χώρες, όπως είναι λόγου χάριν η Ιταλία, θα συνεχίσουν να αγοράζουν «μαύρο χρυσό». Οπότε, ως αποτέλεσμα το Πεκίνο είναι πιθανό να αγοράσει περισσότερη ποσότητα ρωσικού πετρελαίου. Πολιτικά στελέχη της Ουάσιγκτον είχαν προειδοποιήσει πως είχαν την πρόθεση να κλείσουν κινεζικές εταιρείες, όπως είναι η κατασκευάστρια ημιαγωγών (τσιπ) Semiconductor Manufacturing International Corporation, εάν πρόκειται να υπονομεύσουν τις κυρώσεις που είχαν σκοπό να ασκήσουν πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Πεκίνο έχει επιδείξει συμπάθεια προς τη Μόσχα και αρνείται να χαρακτηρίσει την εισβολή στην Ουκρανία ως πόλεμο. Τα πράγματα αυτή τη στιγμή βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί και το πετρέλαιο λειτουργεί ως λιπαντικό. Εξαιρώντας τη Σαουδική Αραβία, η Ρωσία αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου για λογαριασμό της Κίνας.
Μέχρι στιγμής, το ιδιαίτερα επιθετικό κυνήγι ευκαιριών της Ινδίας έχει εκτρέψει την προσοχή σε μεγάλο βαθμό. Η εξίσου φτωχή ενεργειακά χώρα φιλοξενεί στο έδαφός της τη Reliance Industries, η οποία δεν είναι άλλη από την ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου συγκροτήματος διύλισης πετρελαίου στον κόσμο, και έχει σωρεύσει με εκπληκτική ταχύτητα ρωσικό αργό σε τιμές εκπτωτικές, αρχής γενομένης από το ξέσπασμα του πολέμου και μετά. Οι ημερήσιες παραδόσεις έφταναν τον Απρίλιο τις 674.000 βαρέλια, υπερδιπλασιάζοντας την ποσότητα του Μαρτίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P, Global’s Commodities at Sea. Η δε ποσότητα του ρωσικού «μαύρου χρυσού» για την Κίνα, εν τω μεταξύ, σε ημερήσια βάση είχε μια αύξηση μόλις 10%, στις 781.000 βαρέλια.
Ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και παρά την απόφασή της για απαγόρευση των προμηθειών από τη ρωσική αγορά σε ορίζοντα έως και έξι μηνών το αργότερο, δείχνουν απροθυμία να συμμορφωθούν προς αυτήν. Κι ενώ η ζήτηση για εισαγωγές αργού στη Γερμανία έχει δραστικά εξασθενήσει, επί παραδείγματι, την ίδια στιγμή στην Ιταλία οι αντίστοιχες εισαγωγές τον μήνα Απρίλιο εκτινάχθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της S&P. Αυτό δίνει κάποια κάλυψη στην Κίνα. Τα ρωσικά φορτία, συνυπολογίζοντας τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης, αποτιμώνται με έκπτωση 8 δολαρίων το βαρέλι ή ακόμα και περισσότερο για το πετρέλαιο τύπου Brent, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο κινεζικός όμιλος Shandong Port International Trade Group της Κίνας, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας, εξασφάλισε μια σπάνια ρωσική αποστολή, η οποία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, θα αφιχθεί εκεί εντός του τρέχοντος μηνός. Πάντως, θα ακολουθήσουν έτι περαιτέρω προμήθειες ρωσικού πετρελαίου από την Κίνα.
Περίπου 650.000 βαρέλια ημερησίως του ρωσικού αργού, που αποστέλλονταν προηγουμένως σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μπορούσαν να διοχετεύονται σε ανάλογο όγκο και ποιότητα με κατεύθυνση τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ τώρα ως επί το πλείστον έχουν αποδέκτριες την Κίνα και την Ινδία, όπως εκτιμά, εν κατακλείδι, η εταιρεία συμβούλων του κλάδου της ενέργειας Wood Mackenzie.