Ενεργειακή κρίση: Πώς η ελληνική «μπανανία» οδήγησε τους Έλληνες να θεωρούν πολυτέλεια να έχουν φως

Ολική αποτυχία της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής που θα την πληρώσουν τα νοικοκυριά

Απέτυχε εντελώς η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε τέτοια επίπεδα που πλέον οι Έλληνες να μην μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να κινδυνεύουν να μην έχουν το βασικότερο αγαθό για την διαβίωση-επιβίωσή τους.

Η αποτυχία αυτή οφείλεται στην προθυμία εγκατάλειψης της ηλεκτροπαραγωγής μέσω λιγνίτη αλλά και της εξόρυξης του «μαύρου» χρυσού γιατί …, μολύνει το περιβάλλον!

Είναι σαν να σταματά η Σ.Αραβία να παράγει πετρέλαιο επειδή το πετρέλαιο μολύνει το περιβάλλον!

Το δεύτερο ατόπημα είναι η εγκατάλειψη των ερευνών υδρογονανθράκων κυρίως ως απόρροια της πίεσης και των «δημοσίων σχέσεων» των εγχώριων ολιγαρχών που εισήγαγαν το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τα αραβικά πετρέλαια.

Τώρα που το ρωσικό φυσικό αέριο «δαιμονοποιείται» πλέον ξεκινούν πιέσεις από αυτούς που θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στη μεταφορά του αμερικανικού LNG.

Σε ότι αφορά την υποχρεωτική παύση της χρήσης του λιγνίτη, αυτό έγινε προς όφελος των ηλεκτροπαραγωγών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως μέσω αιολικών πάρκων τα οποία έχουν κατακλύσει την ελληνική ύπαιθρο.

Το ρεύμα αυτό αποδείχτηκε εν τέλει πολύ ακριβό για τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να το πληρώσουν και έχουν καταντήσει να θεωρούν πολυτέλεια να ανάψουν το φως ή το θερμοσίφωνα.

Σημειώνεται ότι λόγω της κολοσσιαίας αποτυχίας της πολιτικής αυτής και μετά από μία σύντομη περίοδο χάριτος λόγω Πάσχα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης στους δρόμους, με σκοπό να κόψουν το ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά, ακόμη και σε ευάλωτα,  που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.  

Για να γίνει κατανοητός ο παραλογισμός στον οποίο ζουν πλέον οι Έλληνες, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν σε απόλυτες τιμές τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων!

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης «από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουμε πάρει 26.500 περίπου εντολές, έχουμε εκτελέσει 6 με 6.500 χιλιάδες και συνεχίζουμε να εκτελούμε τις υπόλοιπες».

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γίνεται η διακοπή ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι: «αυτό γίνεται αν έχεις απλήρωτο τον πρώτο λογαριασμό και τον δεύτερο»!

Μα κάποιος που δεν θα μπορεί να πληρώσει τον πρώτο λογαριασμό δεν θα πληρώσει ούτε τον δεύτερο, διότι απλούστατα δεν διαθέτει τα χρήματα.

Όλο αυτό που συμβαίνει είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, αυξάνοντας την εξόρυξη κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά η απόφαση αυτή έχει τεχνικούς περιορισμούς και δεν θα υλοποιηθεί αυτόματα.

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιλάμβανε την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW από το 2019 έως το 2023. Έτσι, η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων έφτασε τα 3,6 τεραβάτ (TWh) το 2021, μειωμένη κατά 10% έναντι του 2020 που ήταν 4,0 TWh. Αντίστοιχα, ο συντελεστής συνολικής διαθεσιμότητας των λιγνιτικών σταθμών έφτασε το 56,67% μειωμένος κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020.

Το εν λόγω σχέδιο της απολιγνιτοποίησης επηρέασε σημαντικά τη δραστηριότητα των ορυχείων. Οι δαπάνες επένδυσης της δραστηριότητας ορυχείων για το 2021 ανήλθαν σε 61,4 εκατ. ευρώ περίπου, από 85,9 εκατ. ευρώ περίπου το 2019. Και αυτό αποτυπώθηκε και στις αποκαλύψεις πεδίων λιγνίτη.

Το 2021 οι συνολικές εκσκαφές στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ανήλθαν σε 51,2 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή λιγνίτη ανήλθε σε 8,6 εκατ. τόνους. Το 2019 οι συνολικές εκσκαφές στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας είχαν ανέλθει σε 129,5 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή λιγνίτη σε 17,7 εκατ. τόνους. Δηλαδή μέσα σε μια διετία η παραγωγή λιγνίτη σημείωσε πτώση κατά 51,4%!

Η ΔΕΗ λοιπόν θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα σε παραγωγή λιγνίτη για να μπορέσει να παράξει την ενέργεια που επιθυμεί η κυβέρνηση από το εν λόγω καύσιμο. Και αυτή δεν είναι μια διαδικασία όσο εύκολη υποστηρίζουν κάποιοι. 

Παράλληλα, λόγω της κυβερνητικής απόφασης θα αναστραφεί η τάση μείωσης των εκπομπών CO2 που μειώθηκαν σημαντικά το 2021 λόγω του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, μειώνοντας έτσι και την έκθεση της ΔΕΗ στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στα 77 ευρώ ανά τόνο.

Η έκθεση της ΔΕΗ στον κίνδυνο αύξησης των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2 συνδέεται με την ικανότητά της να περνά στους πελάτες της τις αυξήσεις μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς έχει υιοθετηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός (ρήτρα) για τη μεταφορά των αυξήσεων στο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης, το σχετικό κόστος αντισταθμίζεται για τη ΔΕΗ. Αυτό απλά σημαίνει πως την επόμενη διετία οι πελάτες της ΔΕΗ θα τιμολογούνται περισσότερο για δικαιώματα εκπομπών CO2.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.