Οι τιμές είναι σχεδόν επτά φορές υψηλότερες απ’ ότι πριν από ένα χρόνο! – Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών έναντι του δολαρίου!
Την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν (τον Μάρτιο) να πληρώνουν τη Μόσχα σε ρούβλια όσες χώρες θέλουν ρωσικό φυσικό αέριο, ακολούθησε η απειλή της Gazprom ότι θα κλείσει τη στρόφιγγα σε όσες χώρες δεν «συμμορφωθούν». Και σήμερα, η απειλή αυτή υλοποιήθηκε, με την Πολωνία και τη Βουλγαρία να γίνονται οι πρώτες χώρες στις οποίες διακόπηκε η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Αυτό το ντόμινο των εξελίξεων που ξεκίνησε από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεχίστηκε με τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα ΕΕ και εταίροι, με την απαίτηση του Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια και τον ουσιαστικό εκβιασμό της ρωσικής πλευράς και της Gazprom, με τις νέες κυρώσεις της Δύσης και με τις νέες απαντήσεις της Ρωσίας.
Η όλη κατάσταση μετετράπη σε ενεργειακό «πόλεμο» ο οποίος έχει έναν και μοναδικό χαμένο: τους πολίτες (από όλες τις απόψεις). Αυτό αποτυπώθηκε άμεσα και σήμερα, με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της διακοπής της ροής σε Πολωνία και Βουλγαρία.
«Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG (Πολωνία) λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια», ανέφερε η Gazprom.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 55% της ετήσιας ζήτησης της Πολωνίας, ενώ οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των αναγκών της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο.
Η Gazprom δήλωσε επίσης ότι θα σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των δύο χωρών της ΕΕ προς άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, εάν ανακάλυπτε οποιαδήποτε απόσυρση όγκων από τους αγωγούς:
«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι κράτη διέλευσης. Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης απόσυρσης ρωσικού φυσικού αερίου από όγκους διαμετακόμισης προς τρίτες χώρες, οι προμήθειες για διαμετακόμιση θα μειωθούν κατά αυτόν τον όγκο».
#Russia's @Gazprom has shut off #gas supplies to #Poland and #Bulgaria over payment disputes.
– Poland got 57% of its gas from Russia in Q1 2022
– Bulgaria got 90% from Russia
This will be precedent setting for the rest of the @EuropeanUnion36 who also refuse to pay in rubles. pic.twitter.com/noEwACILlo— Emergent Risk International (@ERIriskfeed) April 27, 2022
Στα ύψη το φυσικό αέριο – Νέα πτώση του ευρώ
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο σήμερα, μετά την αναστολή των προμηθειών σε Πολωνία και Βουλγαρία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περίπου 20% στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές της διαπραγμάτευσης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.
Οι τιμές είναι σχεδόν επτά φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο!
🇷🇺🇵🇱🇧🇬 Gazprom advierte a Polonia y Bulgaria de que si desvían el flujo de gas que es para otros países, la compañía cortará los flujos de tránsito.
Los precios del gas natural en Europa cotizan a ~115 $/MWh, el nivel intradiario más alto en tres semanas pic.twitter.com/6lAnTaZyW3
— Descifrando la Guerra (@descifraguerra) April 27, 2022
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ευρώ, το οποίο υποχωρεί σταθερά από τον Φεβρουάριο, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών έναντι του δολαρίου!
Το πετρέλαιο αυξήθηκε επίσης μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία από τη Ρωσία, κλιμακώνοντας την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται.
Όσο η Ρωσία συνεχίζει τη στάση της με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι απίθανο να δούμε το αργό Brent κάτω από τα 100 δολάρια αυτή την εβδομάδα.
Oil rose after Russia cut natural gas supplies to Poland and Bulgaria, escalating Europe’s energy crisis as the war in Ukraine drags on. With Russia moving closer to weaponizing natural gas supplies to Europe, we are unlikely to see Brent crude below $100 this week. pic.twitter.com/GyvNcXp1uT
— nyfxtrade (@nyfxtrade) April 27, 2022
«Εκβιασμός»
Η Ούρσουλατ φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως «όργανο εκβιασμού» και σε δήλωσή της, χαρακτήρισε την ενέργεια της Μόσχας «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» και είπε ότι υποδεικνύει ότι η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου.
Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ ήταν προετοιμασμένη για το σενάριο, ωστόσο και ότι υπήρχαν σχέδια έκτακτης ανάγκης. «Η ΕΕ εργαζόταν για να εξασφαλίσει εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου».
Gazprom's announcement is another attempt by Russia to blackmail us with gas.
We are prepared for this scenario. We are mapping out our coordinated EU response.
Europeans can trust that we stand united and in solidarity with the Member States impacted.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 27, 2022
Την ίδια λέξη, τον «εκβιασμό», χρησιμοποίησε και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ: «Η διακοπή στις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της Ρωσίας να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό».
Πολλοί Ευρωπαίοι αγοραστές αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της σύμβασης και θα ήταν ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική κεντρική τράπεζα.
«Πολιτικά, αυτό αυξάνει το διακύβευμα για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το εάν το νέο σύστημα πληρωμών θα παραβίαζε τις κυρώσεις και ως εκ τούτου, θα διατηρήσει πιθανώς την αστάθεια της αγοράς σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε η αναλύτρια της Goldman Sachs, Samantha Dart.
Η Ρωσία είχε δηλώσει ότι η μετάβαση σε πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, αντί για ευρώ ή δολάρια, ήταν μια απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης κατά της κεντρικής της τράπεζας, η οποία «πάγωσε» περίπου τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.
Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Η Gazprom κατέχει μονοπώλιο στις προμήθειες φυσικού αερίου με αγωγούς στη Ρωσία.
Πληρωμές σε ρούβλια
Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία έχει συνάψει συμφωνία πληρωμής σε ευρώ με την Gazprombank, η οποία με τη σειρά της θα καταθέσει το ποσό σε ρούβλια στην Gazprom Export, δήλωσε ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο.
Η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας αναμένεται στις 22 Μαΐου, είπε και πρόσθεσε πως η Σλοβακία έχει καταλήξει στην ίδια συμφωνία.
Ο Σίγιαρτο διαβεβαίωσε τους Ούγγρους ότι παρόλο που η προμήθεια φυσικού αερίου της χώρας φτάνει μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας από τη Ρωσία, η διαμετακόμιση μέσω Βουλγαρίας δεν θα επηρεαστεί και η χώρα του θα συνεχίσει να λαμβάνει την προμήθεια της «σύμφωνα με τη σύμβαση και σύμφωνα με το σχέδιο».