Ο τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που είναι εγκατεστημένος στη νήσο Ρεβυθούσα, 500 μέτρα περίπου από την ακτή της Αγίας Τριάδας, στον κόλπο Πάχης Μεγάρων, είναι από τις σπουδαιότερες εθνικές υποδομές της χώρας και ο μοναδικός σταθμός που υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από πλοία, στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής.
Υπάρχουν μόλις 28 τέτοιοι σταθμοί στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Μπορεί να δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από δεξαμενόπλοια. Εδώ γίνεται παραλαβή, αποθήκευση, και αεριοποίηση του Φυσικού Αερίου. Από εδώ γίνεται και η τροφοδοσία με Φυσικό Αέριο του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Έχει αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κ.μ. ΥΦΑ. Μπορεί να να αεροποιεί 1250 m3 Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας, παρέχοντας ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, λειτουργική ευελιξία στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και αυξημένη δυνατότητα κάλυψης εκτάκτων απαιτήσεων της αγοράς. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας τόσο για τους εργαζομένους στο νησί, όσο και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Oδηγίας SEVESO III (Directive 2012/18/EU).
Η εκφόρτωση, αποθήκευση και αεριοποίηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) πραγματοποιείται κάτω από πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος όπως αυτές προβλέπονται στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η τήρηση των προαναφερθεισών προδιαγραφών ελέγχονται και πιστοποιούνται διαρκώς από ανεξάρτητους φορείς.
Τον Οκτώβριο του 2007 και το Δεκέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκαν η 1η και η 2η φάση αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού αντίστοιχα, αυξάνοντας α) την δυναμικότητα αποθήκευσης με την λειτουργία της 3ης δεξαμενής αποθήκευσης, β) την δυναμικότητα αεριοποίησης ΥΦΑ και γ) την δυνατότητα υποδοχής μεγαλύτερων πλοίων ΥΦΑ μέχρι και του μεγέθους του Q max.
Εδώ χτυπά η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας
Με τις αναβαθμίσεις αυτές η Εγκατάσταση ΥΦΑ μπορεί να διαχειρίζεται περισσότερες ποσότητες ΥΦΑ και να διατηρεί μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα, ενισχύοντας τόσο την ρευστότητα της αγοράς όσο και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε Φυσικό Αέριο.
Τον Απρίλιο του 2009, ο στρατηγικός ρόλος του Σταθμού ΥΦΑ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, ισχύος 13MW, με καύσιμο φυσικό αέριο. Με την επένδυση αυτή διασφαλίστηκε η ηλεκτρική αυτονομία της Εγκατάστασης ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται και η παραγόμενη θερμική ενέργεια στη διεργασία αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξάνοντας το βαθμό απόδοσης της μονάδας στο 90% περίπου. Η εν λόγω υποδομή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προστασίας του περιβάλλοντος και ενεργειακής αποδοτικότητας.
Σημειώνεται ότι από το 2000 μέχρι σήμερα στη Ρεβυθούσα έχουν αφιχθεί και εκφορτώσει περισσότερα από 620 πλοία μεταφοράς LNG. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας αυξάνοντας τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3. Επιπλέον ο ΔΕΣΦΑ αναδένεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού κατά 12%.