Σπάει καθε ρεκόρ η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα: Στο 8% ενώ στην ευρωζώνη ειναι στο 7,5%

Αλλο ένα θλιβερό ρεκόρ για την χώρα μας, τη στιγμή που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αναχαίτιση της ακρίβειας, που δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης κι απειλεί την κοινωνική σταθερότητα και συνοχή.

Σύμφωνα με την Eurostat για τον μήνα Μάρτιο στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο, με την πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μεγαλώνει.

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα, και στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 7,5% από 5,9% το Φεβρουάριο.

Εν αναμονή μάλιστα και των επίσημων ανακοινώσεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την επόμενη Παρασκευή (8 Απριλίου) θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο θα βρεθεί πάνω από το 8% (7,2% το Φεβρουάριο).

Χθες, η έκθεση της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, αποκάλυψε την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι πολίτες της χώρας εξαιτίας της καλπάζουσας ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με αυτήν,  έξι στους δέκα εργαζομένους αναγκάζονται να κόψουν ακόμη και βασικά είδη διατροφής!

Η ΓΣΕΕ που υλοποιεί την έκθεση σε συνεργασία με την εταιρεία Alco σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων, προκειμένου να προστατευτεί το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων προτείνοντας .

Σοκαριστικά ευρήματα 

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής. «Πολύ» απαντά το 26% και «Αρκετά» το 33%, ενώ «Καθόλου» μόλις το 9%.

Το 74% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση. «Πολύ» απαντά το 33% και «Αρκετά» το 41%. Αντίστοιχα, το 16% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει «Λίγο» και το 10% «Καθόλου».
Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία.
Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και, στη συνέχεια, να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.
Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται, μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.