Σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να πέσει ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% για κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας, τα λαχανικά, η ζάχαρη και το ηλιέλαιο.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Νέες στοχευμένες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση, όχι μόνο για να στηρίξει τους καταναλωτές, δημιουργώντας ανάχωμα σε τυχόν νέες αυξήσεις προϊόντων, αλλά και για να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μαύρης αγοράς για προϊόντα που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έλλειψη στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά τα μέτρα στήριξης, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε πρόσφατα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και νέα μέτρα, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός στόχος είναι να απορροφηθούν ενδεχόμενες νέες αυξήσεις σε μια σειρά από βασικά προϊόντα, με μείωση του ΦΠΑ. Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ανατιμήσεις είτε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και της ενεργειακής κρίσης είτε λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 6% για κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας, τα λαχανικά, η ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είχε συζητηθεί και στις αρχές του χρόνου.

Πλέον φαίνεται πως θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο για μια σειρά από βασικά προϊόντα, με στόχο να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, η μείωση των συντελεστών για κάποια τρόφιμα σε πρώτη φάση θα έχει ισχύ για τρεις μήνες και μετά μπορεί να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα μπορεί να αποφασιστεί τον Απρίλιο, την περίοδο πριν από το Πάσχα, με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά, τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

Πλατφόρμα

Φυσικά, ανατιμήσεις μπορεί να υπάρξουν και από τεχνητές ελλείψεις προϊόντων και γι’ αυτό ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτική δήλωση των αποθεμάτων σε ειδική πλατφόρμα. Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθήκες να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Έτσι, όλοι οι έμποροι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και πώλησης διαφόρων προϊόντων (δημητριακά, άλευρα, φυτικά έλαια και λιπάσματα) θα πρέπει να δηλώσουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τα αποθέματα που έχουν σε ειδική πλατφόρμα.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Το κράτος θα έχει πλήρη εικόνα των αποθεμάτων ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη ώστε να θησαυρίσουν είτε με τη μαύρη αγορά, είτε αυξάνοντας την τιμή προϊόντων περισσότερο από ό, τι προκαλείται από τη διεθνή κρίση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

ΦΠΑ- ανάρτηση

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.