Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, κύριε Μητσοτάκη;

Έρχεται «έκρηξη» στις τιμές των τροφίμων μέχρι τέλη Μαρτίου – Φόβους για πρωτοφανείς ανατιμήσεις – «φωτιά» λόγω της παύσης των εισαγωγών σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία, εκφράζουν στο Antinews στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου – «Θα είναι απλησίαστα για τους περισσότερους μέσα σε έναν μήνα βασικά καταναλωτικά αγαθά», τονίζουν υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «ξυπνήσει» άμεσα η κυβέρνηση και να εφαρμόσει ένα σχέδιο στήριξης της κατανάλωσης και της κοινωνίας

Φόβους για πρωτοφανή «έκρηξη» στις τιμές των τροφίμων μέχρι το τέλος του μήνα εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας την εκρηκτική άνοδο του κόστους των σιτηρών, του καλαμποκιού, της σόγιας και των ζωοτροφών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σε συνδυασμό με τις καθημερινές ανατιμήσεις στα καύσιμα εκτιμούν ότι από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, βασικά καταναλωτικά είδη όπως το ψωμί, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και το κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι και τα ψάρια) θα είναι απλησίαστα για όσους ανήκουν στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Όπως ανέφεραν στο Antinews στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο των τροφίμων, οι τιμές στα σιτηρά και τις ζωοτροφές αυξάνονται όλο και περισσότερο καθημερινά, δεδομένου ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% με 40% από τις εισαγωγές που γίνονται στις ευρωπαϊκές χώρες, προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές, λόγω του πολέμου και των κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος της Μόσχας, έχουν σταματήσει και ήδη οι επιχειρήσεις αναζητούν την προμήθεια ζωοτροφών από άλλα κράτη, σε… διαφορετικά κόστη.

Μια από τις χώρες που μπορούν να καλύψουν ένα μέρος της ζήτησης, όπως αναφέρουν στελέχη ελληνικών εταιριών τροφίμων, είναι η Βουλγαρία. Όμως, από τη γειτονική χώρα δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και πολύ περισσότερο της Ελλάδας, η οποία στηριζόταν κυρίως στη Μόσχα για τις εισαγωγές καλαμποκιού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν μέσα στη λίστα με τα πρώτα 10 κράτη σε εισαγωγές καλαμποκιού από τη Ρωσία.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει πλήρως τα πλάνα των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων οι οποίες, την ώρα που η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι ακολουθεί ένα ενδεχομένως πρωτοφανές «πογκρόμ» αυξήσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, αρχίζουν να διερευνούν το ενδεχόμενο προμήθειας καλαμποκιού, σόγιας και ζωοτροφών από τις ΗΠΑ και από την Αυστραλία. Εάν τελικά καλύψουν μέρος των αναγκών τους από αυτές τις χώρες, το κόστος μεταφοράς θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό το οποίο είχαν εισάγοντας τα προϊόντα αυτά από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αφού οι τιμές στις μεταφορές αναπροσαρμόζονται διεθνώς προς τα πάνω, καθημερινά.

Δεδομένο φαίνεται να αποτελεί ότι οι περισσότερες εταιρίες τροφίμων έχουν αποθέματα σε ζωοτροφές για περίπου έναν μήνα, με ελάχιστες να είναι οι εξαιρέσεις των επιχειρήσεων που μπορούν να αντέξουν έως 2 ή και 3 μήνες, συνολικά. Άρα, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, σε ό,τι αφορά στις τιμές των τροφίμων, αναφέρουν στο Antinews τα στελέχη μεγάλων εταιριών, θα αρχίσουν πολύ σύντομα να εξανεμίζουν τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Μπροστά στην επερχόμενη έκρηξη των τιμών, θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης της κατανάλωσης, αυτή τη φορά προσαρμοσμένο στις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εντός των αμέσως επόμενων ημερών εκπρόσωποι ελληνικών εταιριών να ζητήσουν την πραγματοποίηση συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μέχρι στιγμής μένουν μόνο σε διαπιστώσεις χωρίς να δείχνουν ότι έχουν επίγνωση του προβλήματος που αρχίζει να δημιουργείται τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο φυσικά και στην Ελλάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.