Πόσο βαρύ τίμημα ενδέχεται να πληρώσει η χώρα μας και τι αναφέρουν διεθνείς αναλυτές για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Αντιμέτωπες με ένα ενδεχόμενο, νέο ενεργειακό σοκ που θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στις κοινωνίες τους, είναι οι οικονομίες των δυτικών χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Ελλάδα που έχει το 2o στον κόσμο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος (332,6 δισ. ευρώ έναντι 1,02 τρισ. ευρώ της πρώτης στη σχετική παγκόσμια λίστα, της Ιαπωνίας), εάν επιβεβαιωθούν τα πιο δυσμενή σενάρια, να μην αποτελεί υπερβολή ότι ενδέχεται να βρεθεί ακόμη και μπροστά σε μια επισιτιστική κρίση! Τα αποτελέσματα του πολέμου, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, θα διαμορφωθούν ανάλογα με τον χρόνο που θα διαρκέσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις, με τους περισσότερους να εύχονται, πλέον, να λήξουν, αν είναι δυνατόν, άμεσα.
Δεδομένης, έτσι κι αλλιώς, της ενεργειακής κρίσης που ήδη έχουν προκαλέσει οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, λόγω της εξάρτησης που έχουν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική οικονομία, τα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκέσει αρκετό καιρό, μπορεί να βάλουν τη Γηραιά Ήπειρο στη μεγαλύτερη περιπέτεια που θα έχει ζήσει από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, με τις πιο ασθενείς οικονομικά χώρες της ΕΕ (βλ. Ελλάδα) να πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που οι πολεμικές επιχειρήσεις διαρκέσουν για αρκετές ημέρες ή / και εβδομάδες, τότε αναμένεται ένα ακόμη μεγάλο «άλμα» του πληθωρισμού και φυσικά χαμηλότερη ή / και μηδενική ανάπτυξη!
Γιατί θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη; Ήδη, το κόστος ενέργειας, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στις διεθνείς αγορές, αυξήθηκε ραγδαία τις προηγούμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με το πιο υψηλό ενεργειακό κόστος και με ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών ήδη να σκέφτονται πολύ ακόμη και να ανάψουν μια λάμπα μέσα στο σπίτι τους.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιβαλλόμενες κυρώσεις σε βάρος του Βλ. Πούτιν και της οικονομίας της χώρας του από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, διεθνείς αναλυτές «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για το ισχυρό ενδεχόμενο να κάνουν ένα ακόμη «ράλι» οι τιμές των καυσίμων (καταρχάς του φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου, η τιμή του οποίου δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 130 ή / και 140 δολ. το βαρέλι). Σε αυτή την περίπτωση, θα προκληθούν νέες, μεγάλες αναταραχές στις διεθνείς αγορές με τον πληθωρισμό να «χτυπά κόκκινο» σε όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου και με τις χώρες οι οποίες έχουν ασθενείς οικονομίες, όπως φυσικά η Ελλάδα που εντάσσεται στα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη διεθνώς, να βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα «τσουνάμι» οδυνηρών για τις κοινωνίες τους επιπτώσεων (όπως της αύξησης του κόστους μεταφορών των εμπορευμάτων και, κατ’ επέκταση, της περαιτέρω ανόδου των τιμών στα πλέον βασικά καταναλωτικά είδη).
Τα νοικοκυριά ειδικά των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών του δυτικού κόσμου που, ήδη, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ξοδεύουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε καύσιμα και θέρμανση, θα δαπανούν όλο και λιγότερα μετρητά για άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Οι προϋπολογισμοί των κρατών τους, εάν το κόστος ενέργειας κάνει ένα νέο «άλμα» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα είναι σχεδόν αδύνατον να στηρίξουν έστω και στοιχειωδώς ικανοποιητικά τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών τους.
Εάν, λοιπόν, επαληθευτούν τα πιο δυσμενή σενάρια, δεν αποκλείεται αρκετές χώρες να ζήσουν ακόμη και μια επισιτιστική κρίση σε ένα μεγάλο τμήμα των κοινωνιών τους. Σε αυτό το σενάριο, ο κόσμος θα έχει μπει σε μια νέα μεγάλη περιπέτεια, με την Ελλάδα να είναι μέσα στα κράτη που θα υποστούν τις πιο μεγάλες συνέπειες στην οικονομία της και τους πολίτες της, έτσι και αλλιώς εξουθενωμένους οικονομικά μετά την «περίοδο των μνημονίων», να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «κύμα» άγριας φτώχειας, αντίστοιχης με αυτές που η χώρα έζησε σε «ασπρόμαυρες» περιόδους της ιστορίας, στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα.