Μετά την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας με τη Ρωσία το 2021, οι επιχειρήσεις κάλεσαν την κυβέρνηση να διατηρήσει καλές οικονομικές σχέσεις με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η άμβλυνση των εντάσεων με τη Ρωσία θα είναι το κλειδί για τη συνέχιση της ανοδικής τάσης του εμπορίου της Γερμανίας στην Ανατολική Ευρώπη, τόνισε την Πέμπτη η Γερμανική Επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων Ανατολικής Ευρώπης .
«Με μια τεράστια κοινή προσπάθεια, καταφέραμε να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος της επιχειρηματικής οργάνωσης, Όλιβερ Χέρμες.
«Τώρα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε αυτή την επιτυχία μέσω πολιτικών συγκρούσεων, νέων κυρώσεων ή ακόμη και στρατιωτικών περιπετειών», πρόσθεσε.
Μαζί με τους δυτικούς εταίρους, η Γερμανία είχε ορκιστεί να εφαρμόσει αποφασιστικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις κατά του Πούτιν σε περίπτωση οποιασδήποτε επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο Χέρμες χαρακτήρισε την προσέγγιση αυτή «ανεύθυνη», λέγοντας ότι τα «προστατευτικά μέτρα» θα έθεταν σε κίνδυνο το «στενό δίκτυο εμπορικών και εφοδιαστικών σχέσεων από το οποίο όλοι επωφελούμαστε».
Τα σχόλια ήρθαν αφού η επιτροπή είχε δημοσιεύσει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο όγκος του εμπορίου της Γερμανίας με τη Ρωσία είχε αυξηθεί κατά περισσότερο από 34%, δηλαδή σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ το 2021, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας στην ανατολική Ευρώπη, μετά την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Παράλληλα, η επιτροπή επαίνεσε την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για τις προσπάθειές της να εδραιώσει οικονομική συνεργασία κατά την επίσκεψή της στη Μόσχα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νέες προοπτικές για την εντατικοποίηση των οικονομικών μας σχέσεων», δήλωσε ο Χέρμες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ρωσία πριν από μερικές εβδομάδες, η Μπέρμποκ υποσχέθηκε αποφασιστική αντίδραση σε οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα, αλλά τόνισε επίσης το κοινό συμφέρον των δύο χωρών για σταθερές οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις.
ΠΗΓΗ: EURACTIV
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)