Εναλλακτικούς δρόμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναζητά η Ε.Ε.

Επαφές με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στο ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ κορυφώνεται η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης με επίκεντρο το Ουκρανικό.

Το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, ωστόσο λόγω της κρίσης οι εισαγωγές αυτές είναι μειωμένες εδώ και μήνες, συμβάλλοντας στην ιστορική εκτόξευση των τιμών. Ανοιχτό μένει και το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, για το οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Μπορέλ στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα πάει στην Ουάσιγκτον στις 7 και 8 Φεβρουαρίου με το ζήτημα της ενέργειας στην κορυφή της ατζέντας. Εκεί, στις 7 Φεβρουαρίου, θα έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με αντικείμενο της συνάντησης επείγοντα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας και την ισχύ της διατλαντικής εταιρικής σχέσης εν μέσω κρίσης.

Επίσης, μαζί με την επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ενέργειας Ε.Ε.-ΗΠΑ, με τους Άντονι Μπλίνκεν και την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ, από την πλευρά των ΗΠΑ. Εκεί θα συζητηθεί η συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια και η κοινή δέσμευση με στόχο την επιτάχυνση μιας δίκαιης και καθαρής ενεργειακής μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα για τους πολίτες της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλου του κόσμου. Η εκδήλωση έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την αντιμετώπιση του ενεργειακού εφοδιασμού για την αντιμετώπιση της διαθεσιμότητας φυσικού αερίου και των ασταθών τιμών.

Αντιπροσωπεία στο Μπακού

Αυτές τις μέρες, ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και την μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, με ανάρτησή της στο Twitter, ευχαρίστησε το Μπακού «για τις προσπάθειές του με στόχο την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Southern Gas Corridor (Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, SGC). Το Αζερμπαϊτζάν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία του».

Η Κάντρι Σίμσον μετείχε μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην ετήσια υπουργική σύνοδο των χωρών που συμμετέχουν στο SGC, ένα σύμπλεγμα τριών αγωγών που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και μέσω της Αδριατικής φθάνει στην Ιταλία. Στόχος του δικτύου είναι η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το Μπακού ξεκίνησε να εξάγει προς την Ευρώπη στα τέλη του 2021 φυσικό αέριο προερχόμενο από το κοίτασμα Shah Deniz.

Σύμφωνα με την επίτροπο ο SGC «είναι στρατηγικής σημασίας για την πολιτική της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ασφάλεια των προμηθειών». Η Κάντρι Σίμσον χαιρέτισε τον «διάλογο που ενισχύεται για την αύξηση της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο και μία συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση».

Ο Αζέρος πρόεδρος «εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την ΕΕ επί νέας συμφωνίας να προχωρήσουν σύντομα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας.

Παρέμβαση ΗΠΑ στην Ιαπωνία

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, που έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν την Ε.Ε. να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε κάυσιμα, ζήτησαν από την Ιαπωνία αν θα μπορούσε να διοχετεύσει κάποιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, στην περίπτωση που η κρίση με την Ουκρανία προκαλέσει διαταραχές στον εφοδιασμό.

Σύμφωνα με πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης, το Τόκιο είπε πως θα εξετάσει πώς θα μπορούσε να βοηθήσει. Η Ιαπωνία είναι σημαντικός εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα, θα πρέπει πρώτα να είναι σίγουρη ότι διαθέτει αρκετές προμήθειες για εγχώρια κατανάλωση προτού προσφέρει διεθνή βοήθεια.

Ωστόσο, αν και τέσσερις κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν το αίτημα των ΗΠΑ, ο Κοΐτσι Χαγκιούντα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Το μόνο που είπε ήταν πως η Ιαπωνία ήταν «κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της αγοράς LNG» επί δεκαετίες και «θα θέλαμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε στη διεθνή κοινότητα».

«Θα δούμε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει αφού διασφαλίσουμε ότι οι ζωές των ανθρώπων δεν θα επηρεαστούν», είπε.

Πάντως, ο Καζουμόρι Κασάι, διευθύνων σύμβουλος της JERA Global Markets, του εμπορικού βραχίονας της μεγαλύτερης ιαπωνικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας και ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως αγοραστές LNG, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ήταν εύκολο για την Ιαπωνία να ανακατευθύνει ορισμένες από τις εισαγωγές της στην Ευρώπη.

«Δεν θα είναι τόσο εύκολο, αν και δεν θα είναι αδύνατο», είπε και πρόσθεσε: «Γενικά, δεν θα είναι εύκολο καθώς οι ιαπωνικές εταιρίες κοινής ωφέλειας έχουν λίγες εφεδρικές προμήθειες στη διάρκεια του χειμώνα».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσεγγίσει το Κατάρ, ζητώντας να βοηθήσει την Ε.Ε. με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.