Προβλήματα σε παραγωγή και ανεφοδιασμό της αγοράς προκάλεσε η «Ελπίδα»

Εντείνει την πληθωριστική πίεση η κακοκαιρία «Ελπίδα», η οποία όσο αποκλιμακώνεται μετατρέπει σταδιακά το χιόνι σε πάγο, ο οποίος αποτελεί ευθεία απειλή για την ασυγκόμιστη παραγωγή και προκαλεί νέα προβλήματα εφοδιασμού και αποθεματοποίησης σε μεταποίηση και λιανική.

Μολονότι είναι ακόμα νωρίς για τον συνολικό απολογισμό της ζημιάς σε φυτικό και ζωικό τομέα, δεδομένου ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι κάνουν ήδη λόγο για σημαντικές καταστροφές. Οι καλλιέργειες σε εσπεριδοειδή, τα ελαιόδεντρα, τα αμπέλια, τα οπωροκηπευτικά έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, ενώ η κτηνοτροφία βρίσκεται αντιμέτωπη, πέραν όλων των επιβαρύνσεων στο κόστος παραγωγής, και με το ενδεχόμενο απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με πλήρη οικονομική καταστροφή και ζητούν άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την απογραφή της ζημιάς και καταβολή αποζημιώσεων, καθώς και τον συντονισμό όλων των φορέων ώστε να δοθεί στήριξη στον κλάδο. Οι υπαίθριες καλλιέργειες σε Αττική και Εύβοια έχουν υποστεί εξίσου σημαντικές ζημιές, ενώ ζημιές καταγράφονται και στις νησιωτικές περιοχές που δέχτηκαν τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και αρκετές θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε απελπισία, καθώς πέρα από το αυξημένο κόστος που περιλαμβάνει αύξηση πάνω από 40% στις ζωοτροφές, το ράλι στην τιμή της ενέργειας και άλλων εισροών όπως φάρμακα, ο παγετός επηρεάζει σημαντικά τις όψιμες γέννες με πρόωρους τοκετούς ή αυξημένη θνησιμότητα, που μεταξύ άλλων έχουν σημαντική επίπτωση στη γαλακτοπαραγωγή. Ήδη εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων υπολογίζουν ότι η μείωση της γαλακτοπαραγωγής θα είναι δραματική, της τάξεως του 20%-30%.

Ακόμα και το «χρηματιστήριο του οβελία» επηρεάζεται από την κακοκαιρία που χτύπησε στα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς από τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες με τους εμπόρους εν όψει του Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 17 Απριλίου για τους Καθολικούς και μια βδομάδα μετά, στις 24/4, για τους Ορθόδοξους.

Στον δεύτερο κρίκο της αλυσίδας, σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, από την αρχή της εβδομάδας έχουν διακοπεί ή εκτελούνται πολύ περιορισμένα οι παραδόσεις στις κεντρικές λαχαναγορές και στα κέντρα παραλαβών των αλυσίδων λιανικής.

Εξάλλου, χθες σε πολλά σούπερ μάρκετ και λοιπά σημεία λιανικής, κυρίως της Αττικής, τα ράφια είχαν τρομερές ελλείψεις, όχι μονάχα σε νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, αλλά και σε συσκευασμένα είδη, καθώς λόγω παγετού δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των καταστημάτων. Στελέχη των αλυσίδων εκτιμούν ότι από σήμερα που αναμένεται σημαντική βελτίωση του καιρού θα επανέλθει η ομαλότητα στον εφοδιασμό στα καταστήματα.

Η αγορά θα επιστρατεύσει όλους τους τρόπους ώστε να μην καταγραφούν σημαντικές ελλείψεις στην τροφοδοσία, ωστόσο οι μικρότερες αποδόσεις σε γάλα αλλά και οι περιορισμένες ποσότητες που θα διατεθούν από τις καλλιέργειες που έκαψε η «Ελπίδα», ανατρέπουν τις υφιστάμενες συμφωνίες με τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο.

Η εξέλιξη αυτή, δεδομένης της υφιστάμενης πληθωριστικής συγκυρίας, αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τελικές τιμές καταναλωτή.

Ήδη, χθες οι τιμές σε πολλά οπωροκηπευτικά ήταν «τσιμπημένες» στη λαϊκή αγορά, με τα κουνουπίδια να πωλούνται από 1 έως 2 ευρώ, 1 ευρώ τα αντίδια, ενάμισι ευρώ η πράσινη σαλάτα και τα καρότα, ενώ «χρυσάφι» πωλούνται ο άνηθος και ο μαϊντανός.

Το κύμα ακρίβειας στα οπωροκηπευτικά αναμένεται ότι θα διατηρηθεί μέχρι την άνοιξη, όσο δηλαδή θα χρειαστεί να καλλιεργηθούν και να καρποφορήσουν τα εαρινά προϊόντα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.