Συνεχείς οι αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης περί συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων με ιδιαίτερη επικέντρωση στο πυροβολικό, και περί κινήσεων περικύκλωσης της Ουκρανίας αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και αφορά το ενεργειακό μέτωπο όπου οι Ρώσοι φαίνεται να κρατάνε ένα “πυρηνικό όπλο”.
Τις στρόφιγγες του Φυσικού Αερίου που ζεσταίνει την Ευρώπη. Μάλιστα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι το αμερικανικό LNG (σχιστολιθικό αέριο) δεν επαρκεί
Η πραγματική κλίμακα της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη κατέστη σαφής μέσα στην εβδομάδα, όταν η γερμανική τράπεζα Commerzbank έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που περιγράφουν πλήρως τα υπάρχοντα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και εμφανίζουν τους ταμιευτήρες των χωρών-μελών να έχουν πληρότητα κάτω από το ήμισυ, ενώ η Γηραιά Ηπειρος διανύει τη χειμερινή περίοδο της μεγαλύτερης ζήτησης.
Οπως ανέφερε στη γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle ο Μπερν Βάιντενστάινερ, κορυφαίος οικονομολόγος της Commerzbank στη Φρανκφούρτη, «τα υφιστάμενα αποθέματα φυσικού αερίου παρουσιάζουν πληρότητα της τάξης περίπου του 47%».
Ο ίδιος τόνισε ότι υπό κανονικές συνθήκες τέτοια περίοδο του έτους τα αποθέματα των χωρών-μελών της Ε.Ε. κυμαίνονται από 60% έως και 85% ορισμένες φορές, που σημαίνει πως «είμαστε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που χάρη στη σχιστολιθική βιομηχανία έχει αναγάγει τις ΗΠΑ σε πρώτη εξαγωγική δύναμη, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί πως δεν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα.
Οπως τονίζει η Deutsche Welle, τον περασμένο μήνα κάπου 10 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που είχαν προορισμό τις χώρες της Ασίας άλλαξαν δρομολόγιο και κατευθύνθηκαν στις αγορές της Ευρώπης από όπου θα αντλούσαν μεγαλύτερα κέρδη εξαιτίας των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.
Ετσι αναζωπυρώθηκε η δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον μπορεί το αμερικανικό LNG να αποτελέσει μόνιμη λύση και εναλλακτική έναντι της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει επί χρόνια τους κινδύνους που εγκυμονεί η κυριαρχία της Ρωσίας στο φυσικό αέριο εν μέρει, βέβαια, και για λόγους δικού της οικονομικού συμφέροντος, καθώς θέλει να πουλήσει περισσότερο LNG στην Ευρώπη.
Χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε την περασμένη δεκαετία η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα την πρώτη παγκοσμίως εξαγωγική δύναμη σε LNG.
Αυτή τη στιγμή, οι αμερικανικές ενεργειακές έχουν αυξήσει τις εξαγωγές LNG κατά σχεδόν 20% και φτάνουν στα 13,9 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα. Σύμφωνα όμως με την ΙΕΑ, δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.
Οπως τονίζει ο κ. Βάιντενστάινερ της Commerzbank, «το LNG δεν μπορεί να αναπληρώσει πλήρως τις ελλείψεις ρωσικού φυσικού αερίου», καθώς δεν έχουν βραχυπρόθεσμα τη δυνατότητα να εξάγουν επαρκείς ποσότητες ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Κατάρ. Ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας διευκρίνισε ότι η Ευρώπη έχει μεν τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το LNG που εισάγει και να το μετατρέψει εκ νέου σε φυσικό αέριο, αλλά «θα ήταν δύσκολο να το παραδώσει στους τελικούς αποδέκτες καθώς οι υποδομές της για τη μεταφορά του και τη διανομή του δεν είναι κατάλληλες για μια μεταστροφή από το ρωσικό φυσικό αέριο στο LNG».
Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα του Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε προσφάτως σε επαφή με πολλές διεθνείς ενεργειακές εταιρείες με τις οποίες εξέτασαν τις διάφορες δυνατότητες για τη μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία.
Και παρά τα όσα η πραγματική οικονομία γνωρίζει διεθνή ΜΜΕ επιμένουν να θεωρούν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί με ένοπλα μέσα ενώ με αφορμή τις δήθεν απειλές της Μόσχας στέλνουν συνεχώς ότι μπορούν στη μορφή του πολεμικού υλικού.
Έτσι σήμερα αφού… μέτρησαν τους Ρώσους στα σύνορα αναφέρθηκαν στην συγκέντρωση 127.000 στρατιωτών που έχουν συσσωρευτεί στα ανατολικά, με την Μόσχα να συνεχίζει ακάθεκτη, στέλνοντας και πυραύλους S400 στην Λευκορωσία.
“Ο κλοιός γύρω από την Ουκρανία σφίγγει όλο και περισσότερο, καθώς και μέσω θαλάσσης 3 αποβατικά σκάφη του βόρειου ρωσικού στόλου κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο, μέσω Γιβραλτάρ, με τελικό προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια ώρα, για τον ίδιο προορισμό, ξεκινούν άλλα τρία αποβατικά από την Βαλτική. Στόχος να ενωθούν με τον Ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα στην οποία θα καταφθάσουν και τα 6 πλεούμενα, αφού μπουν στην Μεσόγειο, και από εκεί περνώντας το Αιγαίο θα καταλήξουν στην επίμαχη ζώνη.”
Παράλληλα, 3 πολεμικά σκάφη της Ρωσίας από τον στόλο του Ειρηνικού, τα οποία ξεκίνησαν από τον κόλπο του Ομάν θα φτάσουν στα ρωσικά χωρικά ύδατα.
Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται με στρατιωτικά γυμνάσια και λαμβάνουν εξοπλιστική βοήθεια από τη Δύση, ενώ και το ΝΑΤΟ ξεκινά την Δευτέρα ναυτική άσκηση στη μεσόγειο, με τη συμμετοχή και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν.
«Θα διασφαλίσουμε ότι έχουμε έτοιμες επιλογές για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, εάν υπάρξει άλλη εισβολή και εάν χρειάζονται αυτή τη διαβεβαίωση, εάν χρειάζονται τις δυνατότητες να ενισχυθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου Τζον Κίρμπι
Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία θα στείλουν αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, την ώρα που η απειλή της Ρωσίας είναι πιο ορατή από ποτέ, τον Εσθονό πρωθυπουργό Καλάς να δηλώνει πως βλέπουμε «ξεκάθαρα ότι η Ρωσία ενεργεί με έναν πιο επιθετικό τρόπο και αν συνεχίσουν στην Ουκρανία, αυτό έχει αντίκτυπο στη δύναμη της Ευρώπης και στην ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».