Στρατιές ανέργων στη βιομηχανία αυτοκινήτου λόγω ηλεκτροκίνησης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εταιρείες προμηθειών εξαρτημάτων προς χρήση των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες προειδοποιούν, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα των Financial Times, ότι έως το 2035 θα υπάρξουν απώλειες 501.000 θέσεων εργασίας εξαιτίας της εσπευσμένης στροφής στην ηλεκτροκίνηση – και αυτό φέρνει τον κλάδο στα όριά του.

Ωστόσο, έρευνα του ομίλου συμβούλων επιχειρήσεων PricewaterhouseCoopers προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν παράλληλα και 226.000 νέες θέσεις. Κατά συνέπεια, οι προαναφερθείσες απώλειες μειώνονται στις 275.000 θέσεις. Ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι έως το 2035 να απαγορευθούν καθολικά τα αμάξια με κινητήρες εσωτερικής καύσεως.

Από το σύνολο των 501.000 θέσεων, άνω των δύο τρίτων θα εξαφανισθούν την πενταετία προ της καταληκτικής προθεσμίας, σύμφωνα με έρευνα σχεδόν 100 εταιρειών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης Προμηθευτών Αυτοκινητοβιομηχανίας (CLEPA). Και αυτό θα δυσχεράνει την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών, που θα προκληθούν από αυτήν τη μαζική ανεργία.

Η PwC προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν παράλληλα 226.000 νέες θέσεις στα εργοστάσια εξαρτημάτων για τα ηλεκτρικά Ι.Χ.

Παρά ταύτα, υπάρχουν και φωτεινές ενδείξεις. Ερευνα της PwC συμπεραίνει ότι θα δημιουργηθούν και 226.000 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και συγκεκριμένα στα εργοστάσια που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Προ μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαλείψει πλήρως τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα από τα καινούργια αυτοκίνητα έως το 2035. Ουσιαστικά, με την πολιτική της αυτή απαγορεύει μετά τη δεδομένη χρονολογία να πωλούνται αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσεως.

Αν και η Κομισιόν δεν έδωσε εντολή αυτά να αντικατασταθούν με ηλεκτροκίνητα, από μέρους τους αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η μεγαλύτερη στη Γηραιά Ηπειρο, έχουν αποκλείσει τη χρήση άλλων τεχνολογιών, όπως είναι το υδρογόνο.

Στο δημοσίευμα των Financial Times, επισημαίνεται ότι η Clepa, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 3.000 προμηθευτές, έχει επί μακρόν δηλώσει ότι εάν χρησιμοποιηθούν μεταβατικές τεχνολογίες οι συνέπειες από τη μεταστροφή στην ηλεκτροκίνηση θα είναι ηπιότερες.

Κατά τον γενικό γραμματέα της, Ζίγκριντ ντε Βρίες, «οι ανάγκες της κοινωνίας είναι πάρα πολύ διαφορετικές για να μπορούν να καλυφθούν από μια γενικευμένη και ενιαία προσέγγιση, και θεωρούμε πως υβριδικές τεχνολογίες, το πράσινο υδρογόνο και τα βιώσιμα καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές μπορούν να στηρίξουν την καινοτομία, ενώ επαναπροσδιορίζουμε την αυτοκίνηση».

Από τη δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος του νέου ομίλου Stellantis, ο οποίος είναι απόρροια της συνένωσης Fiat-Chrysler και Peugeot, Κάρλος Ταβάρες, μιλώντας σε συνέδριο του Ρόιτερς, είχε επισημάνει πόσες πιέσεις υφίσταται ο κλάδος για να μεταβεί στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, και ότι «το κόστος ανάπτυξης νέας τεχνολογίας μπορεί να σημάνει μαζικές απώλειες θέσεων».

Και αυτή η έκκλησή του βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Γερμανίας στον κλάδο των εξαρτημάτων, την Continental, η οποία προειδοποίησε πως θα διακυβευθεί η κοινωνική αρμονία εάν οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν συνδυαστούν με προγράμματα ανάδειξης νέων ευκαιριών απασχόλησης, που θα απευθύνονται σε όσους εργάζονται σε κλάδους εξαρτώμενους από ορυκτά καύσιμα.

«Μπορούμε να μεταμορφωθούμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ασυνέχεια ανάμεσα στη μία φάση και στην επόμενη», τόνισε, τέλος, η Αριάνε Ράινχαρτ, μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη Ανθρωπίνων Σχέσεων και Βιωσιμότητας. «Η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών περιβαλλοντικής προστασίας σημαίνει και επιτάχυνση του μετασχηματισμού και αποφυγή μαζικής ανεργίας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.