Όλα παίρνουν την «κατηφόρα» αλλά η βιομηχανική παραγωγή… αυξάνεται!
Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα από το κύμα των τρομερών ανατιμήσεων που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αφενός η ακρίβεια, και μάλιστα στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, και αφετέρου το ξέφρενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ήδη οι Έλληνες φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν μια συνεχή αύξηση του καθημερινού κόστους ζωής, ενώ σύσσωμοι οι φορείς της αγοράς, αλλά και των παραγωγών όλων των κλάδων έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι η μετακύλιση στη λιανική των αυξήσεων είναι μονόδρομος καθώς μάλιστα απουσιάζει μια ουσιαστική κυβερνητική παρέμβαση στην κατεύθυνση του περιορισμού του ενεργειακού κόστους.
Την ανιούσα έχει πάρει ο πληθωρισμός!
Στο 3,4% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, ενώ και σε μηναία βάση σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 1,5%. Αισθητή είναι η αύξηση των τιμών ενέργειας με το φυσικό αέριο να σημειώνει σε ετήσια βάση αύξηση 132,3%!
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, συνολικά, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Οκτωβρίου 2021 με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 3,4% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι ανόδου 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Οι αυξήσεις έναντι του Οκτωβρίου του 2020 προέκυψαν από:
- 3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές-κακάο-τσάι, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα
- 0,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης
- 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης
- 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές
- 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο
- 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία
Η βιομηχανική παραγωγή… αυξάνεται!
Αύξηση 9,7% κατέγραψε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,5%.
Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,3%.
Ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Σεπτεμβρίου 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο 2021.
Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Σεπτεμβρίου 2021 με τους αντίστοιχους δείκτες του Σεπτεμβρίου 2020, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.