Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το επίδομα θέρμανσης και συγκεκριμένα για την έναρξη της διαδικασίας χορήγησής του.
Όλες οι λεπτομέρειες για το ύψος της προκαταβολής, το ποιοι εξαιρούνται, τι θα γίνει με τις πολυκατοικίες, με ποιο τρόπο θα καταβληθεί το επίδομα περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στόχος να ξεκινήσουν οι αιτήσεις γύρω στις 10 Νοεμβρίου.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Προκαταβολικά σε όλους όσοι είχαν λάβει την ενίσχυση και πέρυσι θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης: Θα προηγηθεί βεβαίως η υποβολή των σχετικών αιτήσεων, καθώς έως τις 10 Νοεμβρίου υπολογίζεται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα για επίδομα θέρμανσης και ως τις 10 Δεκεμβρίου θα χορηγηθεί η προκαταβολή.
Τι θα ισχύσει για παλιούς και νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης
Το ποσό της προκαταβολής θα δοθεί σε όλους όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος και πέρυσι με την προϋπόθεση όμως να έχουν κάνει την αίτησή τους έως τις 30 Νοεμβρίου.
Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου εφόσον «περαστούν» στο σύστημα τα τιμολόγια. Αυτή η διαδικασία αφορά τους «παλαιούς» δικαιούχους που θα λάβουν προκαταβολή.
Οι χιλιάδες νέοι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση όταν «ανοίξει» η πλατφόρμα και αφού προσκομίσουν και τα τιμολόγια θα εξοφληθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.
Λεπτομέρειες για την διαδικασία βεβαίως περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Ένα από τα σημεία που ενδιαφέρει τους δικαιούχους –μετά και την διεύρυνση του αριθμού τους- είναι τι ισχύει στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών.
Τι ισχύει για πολυκατοικίες
Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, λοιπόν, είναι εκείνος που έχει τα «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα του επιδόματος θέρμανσης στον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή κάθε διαμερίσματος: Εκείνος είναι που αναλαμβάνει να «παραδώσει» στην πλατφόρμα myθέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την «ακτινογραφία» της πολυκατοίκας.
Μέσα από την υπηρεσία myθέρμανση ο κάθε δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης μπορεί να επιλέξει αν θα υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.
Και εδώ είναι το κομβικό σημείο στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών ή κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας. Ο κάθε ένοικος ακόμη και αν υποβάλει αίτηση, για να πληρωθεί θα πρέπει πρώτα ο διαχειριστής να διαμορφώσει το προφίλ πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ σε παραστατικά και … ΑΦΜ
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παραστατικά των αγορών καυσίμου θέρμανσης όπου τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχουν εισαχθεί στην Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης.
Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς καυσίμου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον ΑΦΜ, θα πρέπει να οριστεί ο ΑΦΜ αυτός στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός ΑΦΜ».
Ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή.
Όταν δεν υπάρχει διαχειριστής
Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα «παίξει» τον ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.
Ποιοι εξαιρούνται του επιδόματος θέρμανσης
Υπάρχει και η περίπτωση κάποιοι να αποκλειστούν με το… καλημέρα από την χορήγηση του επιδόματος, ακόμη και εάν πληρούν τα κριτήρια, εάν βεβαίως δεν αλλάξει κάτι στις σχετικές αποφάσεις που είχαν υιοθετηθεί την περασμένη χρονιά: Αποκλείονται από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, λοιπόν, όσοι έχουν πάνω από δύο αυτοκίνητα στο όνομά τους ακόμη και αν τα εισοδήματα τους είναι πολύ χαμηλά. Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει και στην περίπτωση που για το ένα αυτοκίνητο έχουν κατατεθεί πινακίδες και έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.
Τι προσέχουμε στη διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης
ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Για να λάβει ολόκληρο το επίδομα ο δικαιούχος, θα πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του… επιδόματος που του αναλογεί. Και μιας και ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων τι επίδομα θα πάρει, όσοι καλύψουν -έστω από… τύχη- το σύνολο των απαιτούμενων τιμολογίων θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα στην πρώτη πληρωμή.
Οι υπόλοιποι θα μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια.
Εδώ θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσέξουν κάτι ακόμη: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 100 ευρώ, εφόσον βεβαίως ισχύσουν ακριβώς οι ίδιες αποφάσεις με πέρυσι: Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά υπήρχε η πρόβλεψη «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».
Δηλαδή, αν όπως αναφέραμε για να λάβει κάποιος το κατώτατο επίδομα των 100 ευρώ δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 200 ευρώ και προμηθεύτηκε για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα ποσό 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr