Παρά τις απειλές της Άγκυρας, η Λευκωσία σε συνεργασία με την ExxonMobil θα προχωρήσουν κανονικά τις προσπάθειες γεώτρησης στο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζονται να μπουν τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil και της καταριανής εταιρείας πετρελαίου παρά τις κραυγές και τις απειλές της Τουρκίας.
Oι εργασίες στο Οικόπεδο 10 νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Γλαύκος», αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου.
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil σε επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ μαζί του επιβεβαιώνει ότι προχωρά κανονικά τις πρόδρομες εργασίες και όλα θα πάνε βάσει χρονοδιαγράμματος
Η ExxonMobil προγραμματίζει να αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, εντός του 2021.
Eφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών το κοίτασμα «Γλαύκος» περιέχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και μπορεί να φέρει σημαντικές οικονομικές αλλαγές λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Το Οικόπεδο 10, είναι το μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα της περιοχής 5 εως 8 τρισ. κυβικά πόδια
«Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει με μία τραμπουκική συμπεριφορά το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας”.
»Οι απειλές σε ό,τι αφορά το οικόπεδο 10 αποτελούν κενό γράμμα.
»Μιλάμε για την ExxonMobil άρα καμία απειλή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
»Ειδικά το συγκεκριμένο τεμάχιο δεν είναι καν εντός των Τουρκικών διεκδικήσεων» είπε ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης.
Σύμφωνα με αναλυτές οι απειλές της Τουρκίας δεν είναι ικανές να εμποδίσουν τα γεωτρύπανα αφού το Οικόπεδο 10 δεν εντάσσεται καν στο εύρος των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Άγκυρας.
«Η Ευρώπη να καταλάβει πώς πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στην ανατολική μεσόγειο και να μη βασίζεται στη Ρωσία.
»Τώρα είναι μία κατάλληλη στιγμή. Θα φέρει γεωπολιτικές αλλαγές» ανέφερε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος.
Το προσεχές διάστημα η κινητικότητα στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ θα είναι αυξημένη.
Συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές του νέου έτους η αμερικανική ExxonMobil θα πραγματοποιεί κανονικά γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10, ενώ το 2022 δυναμικά εισέρχεται και η γαλλική Total στην ανατολική Mεσόγειο με τις γεωτρήσεις να πραγματοποιούνται στα Οικόπεδα 6 και 7.
Το χρονοδιάγραμμα των Γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ:
ExxonMobil -> Οικόπεδο 10 -> Νοέμβριος 2021 εως αρχές 2022
Total -> Οικόπεδa 6 και 7 -> Μέσα στο 2022
«Το κοίτασμα “Γλαύκος” στο Oικόπεδο 10 είναι μεγαλύτερο από το κοίτασμα του τεμαχίου “Αφροδίτη”.
»Τα δύο σε συνδυασμό δημιουργούν ένα ισχυρό απόθεμα.
»Υπερεπάρκεια ακόμα και για να λειτουργήσει ένας ολόκληρος αγωγός East Med βασιζόμενος αποκλειστικά στα κυπριακά κοιτάσματα» επισημαίνει ο καθηγητής Τσακίρης.
Στις επόμενες 5 εβδομάδες το γεωτρύπανο αναμένεται να εμφανιστεί στο Οικόπεδο 10.
Στο Οικόπεδο 1 το Nautical Geo
Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα όλων παραμένει στραμμένο στον πλου του «Nautical Geo» δεδομένης της παρουσίας των τουρκικών σκαφών που βρίσκονται στην περιοχή γύρω του.
Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται από χθες 21/10 ανοικτά της Λεμεσού στο Οικόπεδο 1, όπου και θα παραμείνει μέχρι αύριο όποτε και λήγει η κυπριακή NAVTEX.
Στα δυτικά της Πάφου και σε απόσταση ασφαλείας και χωρίς να έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τις ενέργειες του «Nautical Geo» βρίσκεται μια τουρκική φρεγάτα η οποία έχει παραμείνει στο σημείο από την προηγούμενη παρενόχληση σε βάρος του γαλλικού ερευνητικού στην οποία και είχε προβεί η Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει όσον αφορά το ποια θα είναι η επόμενη NAVTEX της Λευκωσίας καθώς, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά οι έρευνες αναμένονται να συνεχιστούν έως ότου το πλοίο φτάσει νοτιότερα προς τις ακτές της Αιγύπτου.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)